Når hesten klør sig

Når hesten klør sig

Skrevet af Dyrlæge Frederikke Lindenberg og Cand. Agro. Mette L. Nymand
fredag, januar 11, 2019
Fodring generelt Islandske heste Pels/Hud & Hove sommereksem/kløe

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på.

Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. Bliver huden tør, irriteret, skadet eller uelastisk, kan det betyde at den enten revner af sig selv, eller at hesten får kløet hul og dermed øger risikoen for infektioner i huden og det underliggende væv.

Hvorfor klør hesten sig?

Der kan være mange årsager til at en hest begynder at klø sig:

 • Tør hud
 • Tyk pels og varme
 • Myg/fluer/mitter (heste kan være allergiske overfor proteiner i deres spyt)
 • Allergi: foder, planter, strøelse, vaskemiddel til dækken/underlag
 • Infektion
 • Utøj f.eks. lus
 • Og mange flere

Det kan være svært at finde ud af hvilken en af ovennævnte årsager der er skyld i at hesten klør sig og der kan derfor være en god ide at få hjælp fra en dyrlæge, hvis kløen står på i lang tid, eller hvis hesten klør sig meget.

Hvad kan man gøre?

Afhængig af hvad, der er årsagen, er behandlingen af kløe meget forskellig. Hvis der er tale om allergi, er det vigtigt at finde ud af, hvad hesten er allergisk overfor og fjerne det. Det samme gør sig gældende, hvis det er mitter eller andet utøj, der er årsagen, om end det kan være svært at slippe af med. Dækkener kan være en hjælp eller at lukke hestene ud om natten i stedet. Afhængig af hvor hårdt ramt hesten er, vil dyrlægen muligvis vælge at behandle med kløestillende medicin, medicinsk shampoo og/eller antibiotika, hvis der er en infektion eller risiko herfor. Fælles for de fleste behandlinger er, at det kan være langvarigt, og at man skal være opmærksom på om det kommer tilbage.

Ud over forebyggende foranstaltninger såsom dækkener, godt og rent staldmiljø og at holde hesten væk fra allergener, kan man hjælpe den med at have så sund en pels og hud som muligt, så den ikke så let bliver tør, irriteret, tynd og går i stykker. Det kan man gøre ved at sikre, at den får alle de næringsstoffer, som den har brug for

Hvordan skal hesten fodres?

Basis skal være i orden. Først skal man sikre at hesten er dækket optimalt ind med alle næringsstoffer (proteiner, vitaminer og mineraler) og at den også får tilstrækkelige med grovfoder (hø/wrap) af god kvalitet - den anbefalede daglige minimumsmængde grovfoder (Hø/wrap) er 1,75-2 kg hø/wrap per 100 kg hest. Denne mængde er nødvendig for at sikre hestens behov for fordøjelige fibre og forebygge sygdomsproblemer.

Til heste med pels- og hudproblemer kan man tildele en olie som indeholder Omega-3,-6 og -9 fedtsyrer samt et tilskud af B-vitaminer. B-vitaminer er vigtige for bl.a. pels- og hudfunktionen, og heste er generelt selvproducerende med B-vitaminer, hvis de får tilstrækkelig mængde grovfoder (hø/wrap) af god kvalitet. I perioder med pelsskifte eller irriteret hud, kan hesten dog have et forøget behov for B-vitaminer i en kortere periode. Typisk vil et tilskud i 2-3 uger være tilstrækkeligt. Derudover kan man også supplere med Omega-fedtsyrer. Omega-3 og Omega-6 er en overordnet betegnelse for en række forskellige fedtsyrer. Både Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er essentielle fedtsyrer dvs. kroppen kan ikke danne disse fedtsyrer, hvorfor de skal tilføres via foderet. Specielt Omega-3 fedtsyrer er kendt for at have en gavnlig effekt på hudirritationer. Forholdet mellem Omega-6 og Omega-3 skal være afbalanceret, hvor den typiske fodring indeholder væsentlig mere Omega-6 i forhold til Omega-3. 

 • Husk tilstrækkelig mængde grovfoder (hø/wrap eller græs)
 • Vedligehold hestens immunforsvar ved bl.a. at dagligt dække dens behov for vitaminer og mineraler i afbalanceret mængder.
 • Har hesten brug for ekstra støtte til dens immunforsvar, kan man supplere med antioxidanter i en periode.
 • Sørg for at holde hudbarrieren så god som mulig – det kan være gavnligt at give hesten en kur med B-vitaminer samt evt. olietilskud af omega-3 &-6 fedtsyrer
 • Suppler med evt. urtetilskud udviklet til pleje af pels og hud såsom – effekten varierer fra hest til hest