Sommerkløe hos hesten

Sommerkløe hos hesten

Skrevet af Isabella Linde Westergaard
onsdag, februar 22, 2023
Heste

Støt hesten med den kløende hud om sommeren

Lune sommeraftener er ensbetydende med store sværme af insekter, som ernærer sig fra hestens blod. Når insekterne bider, kan det medføre en intens kløe i huden hos nogle heste. Kløen kan gøre hesten helt panisk, hvilket ofte resulterer i at den udsatte hest klør hårene af eller huden helt til blods. Der ses typisk udslæt i huden særligt omkring halerod, man, ryg og bug.

Den irriterende kløe skyldes en overreaktion af immunforsvaret i huden overfor insektbid hovedsageligt fra bidende myg af Culicoides, som hører til mittefamilien. Mitter lever gerne i fugtige områder med meget vissen vegetation. De er mest aktive i tidlige morgentimer og sidst på eftermiddagen i de lune og varme måneder, men ses også aktive på lune forårsdage.

Denne form for overfølsomhed over for mitterne er et meget almindeligt problem hos heste, men der findes ikke umiddelbart hverken gode diagnostiske test eller nogen effektiv behandling. Det rammer en bred vifte af racer, men virker til at være mere udbredt problem hos importerede islandske heste. Det vides ikke præcist, hvorfor de rammes oftere, men en teori går ud på, at de bidende myg ikke lever naturligt på Island, og derfor har islandske heste ikke mulighed for at udvikle en vis modstandsdygtighed mod deres bid tidligt i deres liv. Mitter har været rapporteret på Island, men de vurderes at have svært ved at overleve pga. en kombination af det hårde klima og insekternes dårlige flyveevner.

På nuværende tidspunkt anbefales følgende metoder til at undgå og/eller reducere generne fra insektbid hos sensitive heste:

  • Mittedækken for at undgå insektbid
  • Diverse fluespray for at undgå/reducere insektbid
  • Holde hesten på stald i mitternes aktive timer (morgen og aften)
  • Hold heste på luftige folde med lav fugtighed
  • Benyt lindrende salver på udsatte områder af huden

(Måske) brugbare tilskud

Det er interessant om man på sigt kan opdage nye metoder til at lindre denne meget generende tilstand hos heste. Der findes desværre meget lidt forskning på området, men man kan måske ”låne” inspiration fra human forskning indtil vi bliver klogere på området omhandlende heste.

Overordnet set, har tilskud af flerumættede fedtsyrer med det korrekte omega-6/omega-3 ratio har vist sig at være i stand til at nedsætte kroppens overreaktion på udefrakommende stoffer hos mennesker. Noget tyder på at omega-3 fedtsyrerne alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA) kan nedsætte aktiveringen af nogle dele af immunsystemet, hvilket vil resultere i mindre udbrud. Omvendt sætter det også gang i andre dele af immunsystemet. Med en så uspecifik udfordring som kløe efter insektstik og den begrænsede viden omkring immunsystemets respons på insektbiddene, kan det være svært at sige noget endegyldigt tilskud af olier rige på omega-3 og omega-6 fedtsyrer har effekt hos sensitive heste.


Tilskud til hesten

Tang/havalger har vist sig at være rige på umættede fedtsyrer, der dermed måske kan være et godt tilskud til at dæmpe reaktionen i huden efter insektstik. De forskellige typer tang har forskellige fedtsyre-profiler, men et studie vurderer flere arter af rødalger og brunalger til at være gode for immunsystemet grundet deres omega-6/omega-3 ratio.

Et lille studie observerede også en mindsket reaktion i huden på heste ved at give hørfrø som tilskud. Hørfrø er bl.a. rige på alfalinolensyre (ALA). Hestene i studiet fik tildelt knuste hørfrø i 42 dage, ca. 0,5 kg til en stor hest. Herefter blev hestene udsat for samme ekstrakt fra mitter på huden, og hudens reaktion blev målt til at være væsentlig mindre end før perioden med tilskud af hørfrø.


Urter til hesten

Urter har traditionelt også været brugt i mange år til lindring af mange forskellige lidelser, men desværre er ikke mange af urternes effekt veldokumenteret. Dog er de som oftest rige på vitaminer, mineraler og olie, som kan have positive effekter på f.eks. hudens generelle sundhed og modstandskraft. Brændenælde har et højt indhold af vitamin B, C og K samt magnesium, fosfor, jern og kiselsyre og kan have en positiv effekt på hud og pels. Kamille indeholder mange æteriske olier, og menes at have en beroligende effekt både på tarmsystemet og på huden.

Hvis man har en hest, der klør sig i stykker om sommeren, kan der derfor være lindrende hjælp at hende i diverse tilskud. Effekten kan dog variere, så man må forsøge sig frem og finde det, der virker for lige præcis den enkelte hest.

 

Isabella Linde Westergaard
Cand.scient i Animal Science



Referencer
Fettelschoss-Gabriel A, Birkmann K, Pantelyushin S, Kündig TM. Molecular mechanisms and treatment modalities in equine Culicoides hypersensitivity. Vet J. 2021 Oct;276:105741

Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330

O'Neill W, McKee S, Clarke AF (2002). Flaxseed (Linum usitatissimum) supplementation associated with reduced skin test lesional area in horses with Culicoides hypersensitivity. Can J Vet Res. 66(4):272-7

Præstegaard, K. (2023): Hvad er sommereksem til hest? https://vetgruppen.dk/horsedoc/sommereksem/

Rocha, C.P.; Pacheco, D.; Cotas, J.; Marques, J.C.; Pereira, L.; Gonçalves, A.M.M. Seaweeds as Valuable Sources of Essential Fatty Acids for Human Nutrition. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 4968