Er hesten træt?

Er hesten træt?

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
onsdag, august 07, 2019
Aktuelt Distance Dressur Fritid & skovtur Islandske heste Kørsel Military Spring Trav/galop

Mange heste har nydt godt af sommerens gode folde, og har måske lagt sig lidt ud. Det kan give udfordringer med "trætte" og sløve heste på denne årstid. En træt hest kan ikke præstere, og derfor kan det være en kilde til både bekymring og frustration, hvis der er planer om konkurrencer.
 
Det vigtigste i denne situation er at prøve at skelne imellem reelle problemer eller sygdomme, og så den almindelige træthed, som skyldes dårlig form, måske lidt overvægt og den mathed, der ofte sætter ind, når hesten skal sætte vinterpels.

Hvis der er mistanke om, at hesten er syg, skal dyrlægen selvfølgelig tilkaldes. Der kan være mange sygdomsmæssige forklaringer på unormal træthed, som bevirker at hesten er uvillig til at arbejde. Dyrlægen kan så iværksætte en nærmere undersøgelse, og evt. supplere med en blodprøve for at få indkredset problemet.

Men hvis hesten er unormal træt, uden at der er nogen tegn på sygdom, kan der måske godt gøres noget ved problemet alligevel.

  1. Er hesten overvægtig?
    En vommet og for tung hest har ikke de bedste betingelser for at præstere. Den skal slæbe rundt på mange ekstra kilo, og det nedsætter både lysten og evnen til at arbejde. En kostomlægning kan derfor være nødvendig før hesten kan arbejde på samme niveau som før sommerferien. Græsmaven forsvinder ofte gradvist, når hesten igen kommer på stald og får dens sædvanlige foder. Men overvægten forsvinder ikke altid, selvom hesten ikke længere går på døgnfold. Det er fristende at giver hesten ekstra foder, og ofte ekstra havre, når hesten er træt. Men hvis hesten er træt og sløv på grund af græsmave og overvægt, så bliver den ikke mere frisk af at få ekstra kalorier. Tværtimod kan det øge hestens overvægt, og dermed nedsætte energiniveauet yderligere. Løsningen på dette problem er en korrekt foderplan, hvor hesten får det grovfoder den har brug for, undgår for mange kalorier i det daglige foder og effektivt bliver dækket ind med alle de nødvendige vitaminer og mineraler. Derudover skal hesten gradvist motioneres for at øge forbrændingen. Du kan finde yderligere information i artiklen 'Hvorfor er nogle heste "nemme" at fodre på?'
  2. Har hesten gået på sommerfold hele sommeren uden ekstra tilskud?
    Græsset indeholder rigeligt med energi og proteiner i sommerens første halvdel, mens kvaliteten og energimængden falder brat sidst på sommeren. Det kan bevirke, at hesten bliver mat og træt. Det kan godt være, at den ikke har tabt sig endnu, men overskudsenergi til fysisk arbejde er der ikke. Lidt fodertilskud og ekstra grovfoder (hø/wrap) kan i denne situation gøre underværker. Mineralmangel hele sommeren kan også gå ud over hestens produktion af hæmoglobin, og derved bevirke en "lav blodprocent". Dette vil afsløres ved en blodprøve, og generelt skal man ikke gå i gang med "jernkure" eller andre specifikke tilskud uden at kende til behovet via en blodprøve.
  3. Sveder hesten meget?
    Mange heste sætter en tyk vinterpels allerede i løbet af sensommeren, hvilket kan gøre at de sveder mere under arbejde. Hvis de så ikke får tilført tilstrækkelige mængder elektrolytter gennem foderet, bliver de hurtigt trætte. Løsningen er her tilskud af elektrolytter, og evt. en klipning af hesten, hvis pelsproduktionen er voldsom. Tildeling af elektrolytter er også vigtigt på de varme sommerdage. Du kan læse mere om dette emne i artiklen 'Sved, væskebalance og elektrolytter'
  4. Har du en ung hest?
    Mange unge heste har vokset en del i løbet af sommeren, og heste i vækst har ikke det samme overskud til at arbejde. De kan være ømme i deres muskler og led, og hvis man forlanger for meget af dem, risikerer man både skader, og en hest, der bliver ked af at arbejde. Løsningen her er ekstra tilskud af mineraler og proteiner (f.eks. i form af et velegnet foder til vækst og udvikling som Growth Balancer, Stud Advancer eller Build N Shape), samt en pause indtil væksten har normaliseret sig igen.
  5. Får hesten store mængder kerne (havre, byg eller lign.)?
    Hvis det er tilfældet, kan det ofte hjælpe på trætheden at reducere mængden af kraftfoder og øge mængden af grovfoder (hø/wrap) og olie. Overfodring med korn bevirker, at der er større udsving i blodsukkeret, og rider man når blodsukkeret er lavt, har hesten ikke energi til at arbejde. Derudover kan overfodring med korn bevirke at hesten danner mere mælkesyre under arbejde, og derved hurtigt bliver træt. Det kan også medføre, at hestens stortarm fungerer dårligt, og foderudnyttelsen derved nedsættes kraftigt. Hvis du er i tvivl så kontakt Fodringsrådgivningen for at få en god vejledning.
  6. Tilskud af B-vitaminer ved pelsskifte
    Endelig kan man prøve at hjælpe sin hest igennem pelssætningen ved at give den ekstra tilskud af B-vitaminer såsom B-Plus. Under normale omstændigheder danner hesten selv tilstrækkeligt med B-vitaminer i stortarmen, men i stressede perioder (stævner, transport) og også ved pelsskifte, kan hesten have svært ved ”at følge med”. B-vitaminerne indgår i pels- og hudfunktionen, men også i produktionen af de ilttransporterende blodlegemer. Hvis der ikke er nok B-vitaminer, kan der ikke transporteres tilstrækkelig med ilt rundt i blodet under arbejde, og hesten virker hurtigt træt og doven.