Kattens og hundens fordøjelsessystem

Kattens og hundens fordøjelsessystem

Skrevet af
mandag, juni 07, 2021

Hunden tilhører den videnskabelige orden Carnivora. Men er faktisk det man kalder en omnivor. Mennesker er også omnivors. Det betyder at både hunde og mennesker kan tilfredsstille deres ernæringsmæssige behov både igennem kød og planter. Katte derimod er carnivores det betyder at de kræver at der er kød til stede i deres kost.

 

 

Men hvordan ser hundens fordøjelsessystem egentlig ud?

 

 

Fordøjelsessystemets funktioner kan inddeles i fire hovedkategorier: fordøjelse, optagelse af næringsstoffer, motilitet (transport igennem tarmsystemet), og udskillelse af afføring.

 

 

Hundens fordøjelse starter allerede i mundhulen. Normalt antal tænder for en hund er 42. Hunden har skarpe tænder som er designet til at flå, rive og slide maden fra hinanden, og de har ingen flade tænder med tyggeflade, som for eksempel mennesker og heste der knuser maden mellem tænderne.  Deres kæbe bevæger sig ikke fra side til side, men kun op og ned.

 

 

I mundhulen tilføres spyt der sammen med tungen hjælper føden videre til spiserøret. I modsætning til hos mennesker er der ingen enzymer i hundens spyt der nedbryder føden, men maden opholder sig også meget kort tid i mundhulen i modsætning til ved mennesker.

 

 

Spiserøret er en transport kanal der forflytter føde fra mundhulen til mavesækken ved hjælp af muskelsammentrækninger.

 

 

I mavesækken begynder den store nedbrydning. I mavesækken er det et ekstremt surt miljø, hvor mavesyren er nede på 1-2 i pH. Hvis I husker fra kemitimerne i skolen, er den neutrale pH 7, og syre på 1-2 ville gi voldsomme ætsningsskader hvis du fik det på din hånd. Selve mavesækken er beskyttet af en slimet og tyk hinde man kalder mukus således at selve mavesækken ikke tager skade af det sure miljø. Nede i mavesækken bliver det hele blandet sammen til en tyk fordøjelsessuppe der kaldes chymus- som indeholder delvis nedbrudt føde, vand, syre og enzymer.

 

 

Næste stop i fordøjelsesrejsen er tyndtarmen. Tyndtarmens længde er ca. 5 gange længden af hunden. Hundens tarmsystem er væsentlig kortere end hos et menneske, dette gør at de har mindre tid til at absorberer næringsstofferne. De har derfor glæde af let fordøjelig kost. Men selv om tarmen er kort, er tarmens areal meget imponerede, da det ”pakket” sammen ved hjælp af millioner af små tarmvilli, der er små tarmtotte der gør at man får en stor overflade der er med til at sikre en effektiv fordøjelse.  Tyndtarmen er delt op i tre afdelinger. Den første kaldes duodenum. Her bliver der tilført galde fra galdeblæren. Galden er med til at nedbryde fedt så det lettere kan optages. Det andet afsnit kaldes jejunum her bliver der tilført enzymer fra bugspytkirtlen der er med til at nedbryde proteiner. Proteiner bliver nedbrudt til aminosyrer, mens kulhydrater nedbrydes til glucose(sukker).  Ved at alle næringsstofferne bliver nedbrudt til mindre bestanddele gør at de kan bevæge sig fra tarmen og over i blodbanen. Det gør de fra det tredje afsnit i tarmen der hedder ileum. Næringsstofferne bliver transporteret med blodet til leveren, hvor de behandles inden de sendes ud til alle kroppens celler. Kroppens celler bruger energi hele tiden for at gennemføre sine arbejdsopgaver som de er specialiseret til at udføre. Det kan være celler i huden, hjernen og alle andre steder, da alt i kroppen er bygget op af celler.

 

 

Vi er ved at nærme os enden. Rejsen har bragt os til tyktarmen. I starten optages der vand og elektrolytter. Der er meget lidt fordøjelse der foregår i tyktarmen, men gode bakterier lever her og er med til at nedbryde det der endnu ikke er nedbrudt. Bakterierne i tarmen er en vigtig del af hunden og også menneskets immunforsvar. Ca. 70 % af immunforsvaret findes i tarmsystemet. Og derfor er all denne snak om sund tarm og tarmens mikrobiota (samlingen af mikroorganismer der lever i tarmen) blevet det nye sort. Den del af føden der er tilbage bliver nu ved hjælp af tarmens bevægelser også kaldet peristaltik ført ud til enden, rectum, og udskilles som fæces altså afføring.

 

 

Hvad med katten?

 

 

Katten er som tidligere nævnt en carivor- altså et kødædende rovdyr. Men kattes fordøjelsessystem er i det store og det hele meget ens med hundens.

 

 

Katten har 30 permanente tænder. Alle tænder er spidse og tiltænkt at føden skal holdes og rives fra hinanden. Tungen har hager der er gør det muligt at skrabe fint væv fra knogler, samt bliver brugt når den skal indtage væske.

 

 

Katten har en meget kort tyndtarm, og har derfor brug for foder der er letfordøjeligt, det vil sige at det nemt nedbrydes. Katten har derfor glæde af mange små måltider så den ikke bærer rundt på for meget føde i systemet når den skal ud at jage.