Tørfoder indeholder alt det din kat har brug for

Tørfoder indeholder alt det din kat har brug for

Skrevet af Hege Cathrine Drangsholt, Veterinærsygeplejerske og økonom
fredag, juli 09, 2021
Foder

Det er mange fordele ved at fodre med et fuldfoder i form af tørfoder. Udover at det er nemt, sikrer man også at dyrene får foder af god kvalitet, samt en korrekt fordeling af alle næringsstoffer hver eneste dag.

 

Men hvad består tørfoder egentlig af?

 

PROTEIN 

Protein er den vigtigste byggesten!

Protein bliver nedbrudt i kroppen til aminosyrer og er b.la. med i dannelsen af muskler, hud, hår, negle, blod og i hormonproduktionen. (Det er derfor, at der er et større behov for højt protein niveau i foderet til hvalpe i vækst.)

Kvaliteten af proteinerne er afgørende for fordøjeligheden. Dette kan være animalske proteinkilder fra rent kød af kylling, and, svin, fisk, lam for at nævne nogen. Men der findes også plantebaseret proteinkilder som for eksempel majsgluten og sojabønner.

Hvis man er uheldig, at have et dyr med foderallergi, kan proteinkilderne være problemet.

 

Der findes essentielle aminosyrer, som dyrene ikke selv kan danne og disse skal derfor tildeles igennem foderet. Et kendt eksempel på dette er Taurin- som er livsnødvendig for katten. Katten kan ikke selv danne Taurin, og det er derfor vigtigt at katten får det tilført hver dag via sit foder.

 

FEDT

Fedt er en effektiv kilde til energi, men har en mere kompleks fordøjelse end nogen af de andre næringsstoffer.

Fedt er nødvendig for optagelsen af de fedtopløselige vitaminer. Essentielle fedtsyrer er også vigtige for hud og pels. Fedt kan komme fra flere kilder.

Linolensyre (Omega 6) fra vegetabilske olier, animalsk fedt og kød.

Omega 3 kommer fra fisk. Dette deles ind i DHA og EPA.

DHA er vigtig for hjernens udvikling, for øjne og muskulatur.

EPA er vigtig for led, sener, muskulatur, kar og hud.

 

KULHYDRATER

Kulhydrater er en let kilde til energi. Det nedbrydes til glukose (sukker), som ved overskud kan omdannes til fedt. Kilder til kulhydrat er planter, korn, kartofler, ris, grøntsager. Andet vi har glæde af fra disse kilder, er fibre. Fibre er med til at skabe et sundt fordøjelsessystem. De opløselige fibre er med til at binde vand, og fungerer som madpakke til de gode bakterierne i tarmsystemet(prebiotika). De uopløselige fiber, altså dem der ikke kan fordøjes, er med til at påvirke den mekaniske transport igennem tarmsystemet, og er med til at give fylde i tyktarmen. Fibre er også med at til skabe en bedre mæthedsfornemmelse.

 

MINERALER

Mineraler er vigtige komponenter i mange af kroppens funktioner. Det findes i b.la. organer, væv, væsker og salte.

Mineraler deles ind i: mikromineraler(sporstoffer): f.eks. jern, kobber, zink, mangan, jod og selen. Som bidrager i processer i cellerne til transport af ilt og i immunforsvaret.

Den anden form for mineraler er makromineraler. F.eks. kalcium, fosfor, magnesium, kalium og natrium.  De mineraler bidrager til knogledannelse/tænder, nerve-/hjerte-/muskelfunktioner, og koagulering af blod for at nævne nogen få.

 

VITAMINER

Deles ind i de fedtløselige- A, D, E og K, og de vandopløselige: B og C

Vitaminer indgår i dannelse af DNA, knogle dannelse, koagulation af blod, øjne og neurologiske funktioner.

Vitamin A- syn, vækst, reproduktion, immunforsvar og hu.

Vitamin D- kan ikke dannes i kroppen og skal derfor tildeles. Det hjælper med optagelse af næringsstofferne i tarmen, og holder calcium og fosfor i knoglerne.

Vitamin C/E er antioxidanter, de bekæmper frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er molekyler der igangsætter uønskede processer i kroppen.

B- vitaminerne har mange ulige funktioner, som forbrænding, og forskellige enzym reaktioner som kroppens processer er afhængige af.

 

VAND

Det vigtigste næringsstof man tildeler sit dyr, er vand. Det er derfor vigtigt at dyrene altid har tilgang til friskt vand. Vand er nødvendig for mange af kroppens funktioner, og kroppen består af ca. 70% vand. Vand er med til at opløse foderet i fordøjelsessystemet. Det er en del af blodet som transporterer næringsstofferne rundt i kroppen, og fjerner affald fra cellerne.

Dit dyrs indtagelse af vand, kan også sige noget om dyrets helbred og er derfor en faktor, der er vigtig at holde øje med. Syge dyr kan enten holde helt op med at drikke - på grund af for eksempel kvalme, eller de kan drikke overdrevent meget på grund af lidelser som diabetes(sukkersyge), eller nyrelidelser.