Kontakt, Stop, og Hjemkald på fløjte

Kontakt, Stop, og Hjemkald på fløjte

Skrevet af Rolf Andersen
mandag, december 12, 2022
Aktive hunde Hunde Hundetræning Jagthunde

Hunde holder meget af klare signaler, så er der ikke noget at være i tvivl om. Men mange hundeejere er ikke klare nok i deres kommandoer. Ofte bruges der forskellige kommandoer for den samme øvelse, eller værre, der bruges hele sætninger og så forstår hunden ingenting, for den rigtige kode blev ikke sagt. Hvis hunden ikke kommer, når der bliver kaldt, er det jo en menneskeliggørelse, at man begynder at sætte flere ord på - så forstår Buller det nok. Det virker nok på børn, men ikke på hunde, for selvom en hund kan lære rigtig mange ord, kan den ikke forstå sammenhængen i sætninger. En enkel og effektiv måde at være klar i sine kommandoer på er at bruge en fløjte. Så er alle uoverlagte ord elimineret. Man må selvfølgelig ikke tro, at en fløjte er en tryllefløjte, og når bare man har sådan en, lystrer hunden. Den skal lære fløjtekommandoerne, og det tager tid og gentagelser.

Der er også den gode sidegevinst, at man har fuld kontakt til Buller, allerede før man går ud, for den lærer hurtigt, at der skal ske noget sjovt, når man tager fløjten!

Til basis øvelser bruger jeg tre forskellige signaler: Kontakt, Stop, og Hjemkald, og fløjten jeg bruger, er en ACME, for den er billig og let at lave signalerne med. Andre typer/mærker kan bruges, men trillefløjten skal gemmes til fodboldkampe, for den er ikke brugbar til de signaler, jeg foreslår her.

 

Kontakt

At have kontakt til sin hund er hele grundlaget for, at den vil gøre hvad vi beder den om. Kontakt er kort sagt, at hunden ser på sin fører, og her bruger jeg et enkelt kort fløjt. Begynd med at hunden sidder tæt på, og foran føreren. Når hunden ser væk, kommer signalet, og hunden vil nu se på føreren. Der skal den hurtigt have ros, som i dygtiig, ikke mere. Hvis man begynder at overrose, vil hunden blive distraheret, og glemme øvelsen. Når Buller har lært kontaktfløjtet, og ser sin fordel ved det, fordi den altid får ros, kan man, fordi Buller nu har al sin koncentration rettet mod føreren, få kontakt med den på lang afstand, og hjemkaldet bliver derfor meget bedre.

 

Stop, Sit

At kunne stoppe sin hund er rigtig praktisk, da det oftest er nemmere at stoppe en hund, end at kalde den hjem, når der sker noget, der distraherer den. Jeg bruger et langt fløjt, der falder i tone og styrke, og det er ikke tilfældigt, at fløjtet er langtrukket, for hvis hunden ikke sætter sig på signalet med det samme, kan man trække fløjtet indtil hunden sidder. Bemærk, at Stop og Sit har samme signal, for en hund der sitter, kan ikke samtidig gå …
Byg øvelsen op helt tæt på. Når Buller er et par meter væk, løftes den ene hånd med håndfladen mod hunden, og fløjtet bruges. Samtidig går du roligt mod den, til den sidder. Når den har rumpen i jorden, begynder du at gå baglæns, stadig med håndfladen mod hunden til der du gav fløjtet. Nu giver du Buller en belønning i form af en kastet bold tæt på den. Brug apportkommandoen, og lad den aflevere til dig. Hvis du, i stedet for den belønning, kalder hunden ind, risikerer du, at den ikke stopper og sætter sig på stopfløjtet, men kommer hjem i stedet for, og det var jo ikke meningen. Når øvelsen sidder fast, kan du bygge afstanden op til, at du kan stoppe hunden på alle distancer. Husk, at den lille apportering som præmie, er vigtig, så længe den unge eller uerfarne hund trænes. En ældre og erfaren hund kan sagtens stoppes og sættes på lang afstand uden.

 

Hjemkald

Træningen af hjemkaldet skal tilrettelægges, så at Buller altid ser sin fordel ved at komme prompte hjem, når den hører fløjtet. Det siger sig selv, at hvis den altid forbinder hjemkaldet med, at turen slutter, og så sker der ikke mere, ja, så har den nok enten ikke så travlt med at komme, eller også ignorerer den hjemkaldet helt. Træn at hjemkaldet er en sjov leg, hvor hunden oplever, at de fleste gange den kommer på kaldet, sker der noget sjovt, ligesom med bolden fra før. - Indimellem skal den jo i snor, men uforudsigeligheden om, hvad der skal ske, skal få den til at komme, fordi den ikke vil gå glip af noget.
Et par gode råd om hjemkald er ikke at lade en hund være længere væk fra føreren end, at der stadig er kontakt. Lad den heller ikke være fri i længere tid, for jo længere ude den er, og jo længere tid den er det, jo dårligere kontakt bliver der til føreren.
Mit fløjtesignal til at træne hjemkald er 5-6 korte fløjt hurtigt efter hinanden. Når Buller kommer løbende lige mod dig, stopper du fløjteriet. Senere, når det sidder, er det nok med 2 fløjt, men hvis du begynder med at træne hjemkaldsøvelsen med kun de to korte fløjt, risikerer du at skulle gentage fløjtene, hvis Buller ignorerer kommandoen. - Så lærer den faktisk, at den ikke behøver at komme første gang. Begynd altså med lidt flere fløjt, og forkort så til at hjemkald er én gange to korte fløjt. 

 

Til slut om timing

I al hundetræning er timingen utrolig vigtig, og bare et splitsekund er forskellen på succes eller fiasko. Så vær på, træn kort og slut med en succes. Træn når du har lyst, og aldrig som en sur pligt, for din hund kan mærke om du er engageret. Med Shubiduas ord skal det være morsomt – ellers er det ikke sjovt! Hav tålmodighed for du har ikke travlt, det skal nok komme, og hvis noget går galt, så lad være at komme i konflikt med hunden. Gå i stedet lidt tilbage i træningen og start forfra, for din hund vil meget gerne vil gøre det rigtige, hvis den altså bare kan forstå hvad du beder om, og hvis den har tillid til dig som fører.  

 

 

God fornøjelse og god træning!

Rolf Andersen - Hundetræner
www.hundetraening.com