En glad hund i julen

En glad hund i julen

Skrevet af Rolf Andersen
mandag, december 12, 2022
Hunde

Om julesneen kommer til at dale hvid er svært at spå om, men de fleste af os glæder os til al hyggen i den mørke tid, og jo tættere julen kommer på, jo travlere får mange. Der er meget, der skal nås, og sikkert også mange arrangementer i kalenderen. Det skulle jo helst også blive en god og fredfyldt Jul for det firbenede medlem af familien, som jo let kan føle sig lidt overset og forvirret med alle de ændringer i hverdagen, der opstår i denne tid. Men, med lidt omtanke og sund fornuft, kan det blive nemmere at få en fredelig Jul for både hunde og mennesker.
For de fleste er Julemad noget federe end det vi normalt spiser, og hundemaver har det slet ikke godt med pludseligt at ændre kostvaner, så hold jer til godbidder lavet til hunde. Det kunne jo være en julekalender til hunde, og lad gerne børnene give dagens kalenderguf, for det har den fordel, at afvænningen går lidt nemmere, fordi godbidder resten af året ikke kommer fra børnene.

Så er der gaverne. Man bør jo aldrig forære dyr væk i gave, og slet ikke til jul, hvor ingen har tid til et nyt lille kræ, men det kan nu alligevel løses på en god og festlig måde. Hvis de voksne i forvejen er enige om, at en hund i hjemmet er en god ide og der er plads i deres liv til den, kan man pakke en hundekurv, en hundebog eller halsbånd ind, med et foto af hvalpen, eller kort der fortæller, at efter jul henter vi den hos kennelen, som man i forvejen har aftale med. Ingen dyr lider ved det og det kan gøres festligt uden selve hvalpen, der sover trygt hos opdrætterne.
Så kommer selve juleaften, set med unghunden eller den voksnes hunds øjne. Det begynder med maddufte fra tidligt på dagen, en familie, der slås om badeværelset, skældud hver gang man logrer med halen i nærheden af juletræet, som man ikke en gang må tisse op af, og kulminationen når al maden sættes på bordet, hele familien, der danser, og skønt papir der ikke må rulles i alle vegne på gulvet. Det er vel juleaften set med hundens øjne, noget forvirrende noget er det, og man kan egentlig ikke bebrejde den, at den flintrer forvirret rundt og er i vejen, så det er en overvejelse værd, hvor meget den skal deltage. Sæt den i buret, eller bryggerset mens der er mest tumult. Spis middagen i fred, og dans om juletræet uden forstyrrelser. Tag den ind igen, når kaffen er på bordet, og alle sidder og hyggesnakker og ser på deres gaver. Så får alle, også hunden ro.

Efter jul står nytår i kø, og det er synd for de hunde, der er decideret mange for fyrværkeri, hvilket mange hunde er. Det er meget svært at ændre, men noget kan man gøre. Luft hunden godnat tidligere end normalt, og inden det store knalderi begynder, og har man have, så bliv der, så man undgår at der bliver skudt lige ved hunden på gaden. Hold hunden inde resten af aftenen, og lad lidt musik spille, for at tage baggrundsstøjen. Hvis det er muligt, så kan man trække gardinerne for, så de store blink bliver svagere. Knallerter og bordbomber må undværes, men det vigtigste er ikke at ynke den, hvis den bliver utryg, bare opfør jer helt som normalt. Buret er ikke en dårlig ide, hvis hunden er vant til det, for det er et trygt helle for hunden, og den kan overskue verden bedre derfra. Fløjt på pædagogikken, og giv den et kæmpe gnaveben, den kan ligge og hygge med, og er den virkelig helt gal, må man selvfølgelig til dyrlægen og få en beroligende pille. 

 

En rigtig glædelig jul og et godt nytår, både hunde og mennesker
Rolf Andersen - Hundetræner
www.hundetraening.com