Hvordan skal føllet og unghesten fodres?

Hvordan skal føllet og unghesten fodres?

Skrevet af Cand. Agro. Mette L. Nymand
fredag, marts 22, 2019
Føl 0-12 mdr. Unghest 1-ca. 3 år

Hvornår skal føllet have foder? Hvilket foder skal den have og hvad skal den have, når den fravænnes? Disse spørgsmål opstår nemt, når føllet endelig er kommet til verdenen. I løbet af det første år har knoglerne opnået 80 % af deres mineralindhold, og knoglerne er først færdigudviklede, når hesten er 4-6 år gammel. I løbet af denne periode er hesten afhængig af at få tilført tilstrækkelige næringsstoffer og byggesten, sådan at knoglevævet kan opnå sin fulde styrke, og grundlaget for en holdbar ridehest er lagt.

Det unge føl

Når føllet er omkring 2-3 uger, begynder det ofte at vise interesse for at optage fast føde. Her bør man tildele et foder velegnet til føl f.eks. Optimal 1 - Growth Balancer eller Creep Pellets i små mængder i stedet for at føllet spiser hoppens foder. 

Ved at tildele et velegnet foder er føllet vant til at optage fast føde, når de begynder at have behov for det omkring 8 ugers alderen, når mælkeproduktionen er faldende, og føllet typisk er begyndt at indtage anden føde end mælk. Føllet bør fortsætte med foderet gennem sommeren. Typisk vil de fleste føl ikke have behov for tildeling af kalorier, hvortil Optimal Growth Balancer anbefales. 

Hvis hoppen ikke producerer tilstrækkelig mængde mælk, eller føllet har mistet moren, kan man tildele føllet mælkeerstatning Equilac i kombination med Creep Pellets.

Udover et velegnet foder kan man supplere med Immulix®, som sikrer, at føllet får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet. Produktet bygger på tre års studier, der viser, hvordan Immulix® øger mængden af gode bakterier i tarmen hos føl. Det gives i de første otte uger af føllets liv.

Du kan læse mere om Immulix® her: Giv dit føl den bedste start på livet

Fodring af føl efter fravænning og indtil udvokset

Hos føl og ungheste ønsker man en optimal, men ikke en maksimal vækst. Føllet/unghesten skal vokse jævnt uden de store ryk og samtidig bibeholde en normal foderstand, hvor hesten hverken er for tyk eller for tynd. Hvis foderet indeholder for lidt energi, vil den tabe sig og ikke trives som det skal. Hvis foderet indeholder for megen energi, vil det enten føre til hesten tager på i vægt eller forøge væksthastigheden, og derved øges risikoen for vækstproblemer. 

Til heste i vækst, skal man være opmærksom på mængden af stivelse (korn som f.eks. havre, byg, majs), da store mængder korn (stivelse) kan påvirke hestens hormonbalance og medføre en forøget produktion af væksthormoner. Det er væksthormoner, der stimulerer celledelingen i vækstlinier og ledfladers brusklag. Hvis ikke bruskcellerne er i stand til at modnes og forkalkes på normal vis, udvikler hesten vækstproblemer. Derfor er stivelsesholdige fodermidler ikke de mest velegnede til føl og ungheste. 

Udover tildeling af en god kvalitets grovfoder i tilstrækkelige mængder, bør føllet langsomt vænnes til et foder specielt til fravænnede føl som f.eks. Optimal 2 - Stud Advancer dog bør overvægtige og hurtigt voksende føl, nøjes med et proteinholdigt vitamin-mineraltilskud som f.eks. Optimal 1 - Growth Balancer (uden tildeling af havre!). Det er en fordel at vænne føllet til foderet før fravænning, så den ikke både skal have foderskift og stress omkring fravænning på samme tid. 

De angivne foderblandinger kan bruges, så længe hesten er i vækst, hvor fodermængden skal ændres gradvist i takt med hesten bliver ældre. Hvilket produkt, som er mest velegnet, er helt afhængig af hestens foderstand og væksthastighed. Husk at fodertypen/-mængden muligvis skal justeres, hvis hesten får adgang til græs om sommeren, hvorved de typisk ikke har brug for så mange kalorier, men stadig skal dækkes med alle de vigtige næringsstoffer.

Hvis du bruger et andet foder, så vær opmærksom på, om det kun kan bruges til unge, fravænnede føl eller om det kan bruges, indtil hesten er i udvokset. 

Derudover kan man med fordel også supplere med lidt snittet lucerne, da  lucernen bidrager med kalorier fra fordøjelige fibre samt protein af høj kvalitet, som giver gode byggesten til muskler og led.

Referencer

Geor, Harris & Coenen (2013): Equine applied and clinical nutrition. Health, welfare and performance. Saunders Elsevier Ltd,s. 243-258.

Luthersson, N. (2013): Den store Foderbog. Brogaardens Forlag, Danmark, 3.ed.