Proteinfakta til hesteejere, del 2: Proteinbehov, over- og underforsyning

Proteinfakta til hesteejere, del 2: Proteinbehov, over- og underforsyning

Skrevet af Anna-Emilie Most Rasmussen
mandag, december 30, 2024
Aktuelt Fodring Næringsstoffer til heste Optimal fodring

Protein er en essentiel byggesten for hestens krop. At sikre hesten det rette niveau af protein er derfor afgørende for dens trivsel og ydeevne. Men hvor meget protein har en hest egentlig brug for? Og hvad sker der, hvis den får for meget eller for lidt? I denne artikel dykker vi ned i proteinbehovet, samt konsekvenserne af over- og underforsyning.

 

Proteinbehov – hvor meget er nok?

Hestens proteinbehov varierer afhængigt af dens alder, træningsniveau og fysiologiske tilstand, såsom vækst, drægtighed eller laktation. Tabel 1 giver et overblik over det daglige behov for råprotein og lysin for en gennemsnitlig hest på 500 kg.

Tabel 1: Dagligt behov for råprotein og lysin hos en 500 kg hest.

Træningsintensitet

Råprotein

Lysin

Vedligehold

630 g

27,1 g

Let arbejde

699 g

30,1 g

Moderat arbejde

768 g

33 g

Hårdt arbejde

862 g

37,1 g

Meget hårdt arbejde

1004 g

43,2 g

Drægtig, de første 8 mdr.

630-759 g

27,1-32,7 g

Drægtig, de sidste 3 mdr.

797-893 g

34,3-38,4 g

Lakterende

1535-1265 g

84,8-66,9 g

Unghest i vækst, 1 år

846 g

36,4 g

Unghest i vækst, 2 år

770 g

33,1 g

For at sikre, at hesten får dækket sit proteinbehov, er det vigtigt at kende indholdet af protein i dens grovfoder. Grovfoderanalysen er derfor et essentielt redskab til at sikre korrekt proteintildeling.

 

Proteinindholdet i grovfoder – hvorfor er det vigtigt?

Proteinindholdet i grovfoder varierer afhængigt af faktorer som græsblanding, vejret, slåtidspunkt og gødskning. Ifølge Eurofins varierede mængden af fordøjeligt råprotein i grovfoder i 2015 fra 1,5 g protein per kg tørstof (TS) til 133,3 g protein per kg TS. Denne store variation gør det nødvendigt at få lavet en grovfoderanalyse for at kunne sikre korrekt tildeling af protein.

Overforsyning med protein – kan det skade?

Hesten kan ikke lagre overskydende protein, men vil udskille det via urinen. Det kræver energi fra hestens krop at udskille det overskydende protein, og derfor er det altså ikke fordelagtigt at tildele ekstra protein, og slet ikke som energikilde.

Overforsyning med protein kan føre til reduceret pH niveau i hestens blod, men overordnet set er der ikke studier der tyder på at en overforsyning med protein kan give længerevarende problematikker.

Dette gælder dog ikke hvis der er tale om heste med dårlig lever og/eller nyrer. Hvis hesten har dårlig lever og overforsynes med protein, kan det i værste fald føre til at der kan ophobe sig ammoniak i hestens blod. Hvis der er tale om heste med nyreproblemer, vil urea også kunne ophobe sig i blodet og føre til fx nedsat ædelyst.

 Underforsyning med protein – hvilke tegn skal du kigge efter?

Hvis hesten får for lidt protein, kan det føre til en række sundhedsproblemer:

  • Dårlig hov- og pelskvalitet
  • Vægttab og dårlig muskelsætning
  • Nedsat ædelyst
  • Dårlig vækst hos ungheste
  • Nedsat mælkeproduktion hos lakterende hopper, hvilket kan påvirke føllets vækst.

Underforsyning kan skyldes mangel på essentielle aminosyrer eller protein, som hesten skal bruge til at danne ikke-essentielle aminosyrer.

For at sikre din hests sundhed og ydeevne er det vigtigt at forstå dens proteinbehov og kende proteinindholdet i dens foder. Grovfoderanalyse er et essentielt værktøj, og balancen mellem over- og underforsyning af protein er nøglen til en sund og veltilpas hest.

Kilder:

  • Geor, R.J., Harris, P.A., Coenen, M. 2013. Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, Welfare and Performance. Saunders, Elsevier, Edinburgh.
  • National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of Horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.