Optimal fodring af katten

Optimal fodring af katten

Skrevet af Malene Klug-Dambmann, Cand. Scient. Animal Science med speciale i foder og Kristine Nielsen, Aut. Fag Veterinærsygeplejerske
torsdag, januar 21, 2021
Foder Optimal fodring

At kunne opnå en optimal fodring af din kat

Os med kat i hjemmet ved, at katte er en helt unik dyreart, der kun fortjener det bedste. Det gælder også, når det kommer til fodring af katten, da en glad kat er en sund kat. Derfor kan det være relevant at sætte sig kort ind i kattens fordøjelsessystem og vigtigste elementer i en diæt, der kan have betydning for kattens velbefindende.

 

Kattens udvikling som kødæder

Huskatten har igennem mange års evolution udviklet sig til at være strikt carnivor – hvilket vil sige at katten er kødæder. Det har resulteret i et simpelt og kort fordøjelsessystem, hvis naturlige primære energikilder hovedsageligt kommer fra letfordøjelige proteiner og fedt fra kød.

Når katte betegnes som striks kødædere betyder det, at de per definition ikke kan regulere deres nedbrydnings af aminosyrer (proteinernes byggesten) i kroppen til energi. Denne proces forløber derfor konstant, og katte har derfor et højt behov protein i deres diæt. Katte har dog ikke brug for specifikke proteiner, men nærmere en specifik mængde aminosyrer.

Specielt arginin og taurin er vigtige at tildele i diæten. Arginin er så vigtig en aminosyre, at et eneste måltid uden kan have betydning for kattens helbred. Arginin sikrer, at forbruget af den øget mængde nødvendige proteiner i kosten, ikke resulterer i giftige tilstande i kroppen.

Taurins funktion er vigtig for absorbering af fedt og fedtopløselige vitaminer fra tarmen.

I konventionelle diæter med et højt indhold af animalsk protein vil kattens behov for taurin og arginin, ofte blive tilgodeset.

 

Den striks kødædende tilpasning, som katten har været igennem kan blandt andet ses med det blotte øje ved at sammenligne et menneskes tandsæt med kattens. Katten har nogle veludviklet takker på tænderne fra hjørnetanden og ind til kindtænderne. Disse takker er velegnede til at flænse animalske produkter, frem for at male plantebaseret produkter, som menneskers flade kindtænder er gode til. Mennesker når derfor at tykke maden godt inden den synkes, hvorimod katte, som mange katteejere måske har bemærket, sluger større lunser af kød.

 

Essentielle foderbestanddele i kosten

Da kattes naturlige føde er letfordøjeligt, så har deres tarmkanal tilsvarende tilpasset sig, ved at blive kortere og mere simpel i dens nedbrydende processer af næringsstofferne. Specielt deres blindtarm og bagtarmen er skrumpet så meget ind, at deres funktion med nedbrydning af fibre er yderst begrænset. Fibre i foder er derfor ikke et energigivende element, men de gives blandt andet pga. deres positiv effekt på tarmens mobilitet og mæthedsfornemmelsen.

 

Kattes behov for kulhydrater er meget begrænset, da katte som tidligere nævn selv konstant omdanner proteiner til kulhydrater. Deres behov for kulhydrater og evne til at forbruge disse i diæten er derfor stærkt nedsat, medmindre de er forarbejdet. Killinger har dog en hvis evne til at optage laktose, men denne evne forsvinder i takt med at katten bliver ældre.

 

Fedtsyrer er derimod en effektiv energikilde for katten og de er også vigtige for optagelse af fedtopløselige vitaminer. Katte har fedtsyrer, som de selv ikke kan danne eller kun kan danne i en sådan grad, at det ikke dækker kattens behov. Disse fedtsyrer kaldes essentielle og er; Linolsyre, -linolensyre, arakidonsyre, EPA og DHA. I konventionelt foder velegnet til kattens alder, energiforbrug og eventuel ekstra livsydelse; som vækst, drægtighed eller diegivning, er disse essentielle fedtsyrer ofte til stede i rette mængder. Dog har lakterende, drægtige eller katte i vækst et øget behov for arakidonsyre, derfor er et korrekt foder meget vigtigt.  

Vitaminer  

Vitaminer som katte ligeledes skal have igennem foderet er vitamin D, A, B3 og B12.

Vitamin D skal katte indtage gennem foderet, da de ikke kan danne tilstrækkelige mængder i huden, når de rammes af UV-lys fra solen. Vitamin D er specielt vigtigt for killinger i vækst, da vitaminet sammen med calcium og fosfor har betydning for en sund knogledannelse. Disse er vigtige så killingen senere hen kan lege, jage og lave typiske katte-akrobatiske spring uden en større risiko for skrøbelige knogler.

Vitamin A kan katte ikke selv danne ud fra grundsubstansen beta-karoten, som er det protein der giver grønkål og gulerødder farve. Derfor er katte afhængig af foder med et højt indhold af vitamin A, som animalske produkter ofte er en god kilde til. Følgevirkning af mangel på Vitamin A kan resultere I et nedsat immunforsvar og natteblindhed, da Vitamin A er essentielt for blandt andet udviklingen af synet og immunforsvaret.

Vitamin B3 (niacin) er katte heller ikke i stand til at danne i tilstrækkelige mængder. Animalske produkter kan bidrage med rigeligt Vitamin B3, så katten kan bruge det i den vigtige dannelse af energigivende molekyler. Kattes behov for vitamin B12 (kobalamin) opstår, da Vitamin B12 udelukket dannes af mikroorganismer i bagtarmen - hvilket er begrænset hos katte. Heldigvis findes B12 ligesom de andre vitaminer i rigelige mængder i animalske produkter, så katten får nok vitamin B12 til de vigtige enzymer i kroppen som vitaminet indgår i.

 

Hvad med alternative diæter?

Da katte er strikse kødædere har de flere ernæringsmæssige krav, der kræver et indtag af en animalsk baseret diæt. Derfor anbefales det generelt at købe konventionelle diæter til katte, da blandt andet hjemmelavet foder og vegansk/vegetarisk foder ofte mangler de essentielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som en kat har behov for. Hvis man har tvivl om den bedste diæt for din kat er det altid en god ide, at høre en ernæringsuddannet person om gode råd og vejledning. Dermed sikres din kat den bedste diæt, tilpasset dens unikke behov.

 

Find det rette foder til din kat hos Brogaarden

Hos Brogaarden har vi vores eget foder til katte - Pure Life (uden korn), samt vores højkvalitets kattefoder fra Crocktail og Protect som forhandles på webshoppen og hos udvalgte samarbejdspartnere. 

Følg dette link og se vores store udvalg!

 

Referencer:

Aldrich C. G. & Koppel K. (2015) Pet Food Palatibility Evaluation: A Review of Standard Assay Techniques and Interpretation of Results with a Primary Focus on Limitation, Animals.

Aspinall V. & Cappello M. (2013) Introduction to veterinary anatomy and physiology. Second edition. Elsevier Ltd.

Case L. P. et al. (2011) Canine and feline nutrition: a resource for companion animal professionals. 3. udgave. Elsevier Health Sciences.

Green A. S. et al. (2012) Domestic cats convert [2H8]‐β‐carotene to [2H4]‐retinol following a single oral dose. Journal of animal physiology and animal nutrition.

How K. L. et al. (1994) Dietary vitamin D dependence of cat and dog due to inadequate cutaneous synthesis of vitamin D, Gen Comp Endocrinol.

McDonald P. et al. (2011) Animal Nutrition. Seventh edition. Pearson Education Limited.

Morris, J. G. (2004) Do cats need arachidonic acid in the diet for reproduction? Journal of

animal physiology and animal nutrition.

Rabin et al. (1973) Cone and rod response in nutritionally induced retinal degeneration in the cat.

Rabin B. et al. (1976) Dietary influence on bile acid conjugation in the cat. The Journal of nutrition.

Sjaasted Ø. V. et al. (2010) Physiology of Domestic Animals. Second edition.

Sunvold G. D. et al. (1995) Dietary fiber for cats: in vitro fermentation of selected fiber sources by cat fecal inoculum and in vivo utilization of diets containing selected fiber sources and their blends, J Anim Sci.

Wakefield L. A. et al. (2006) Evaluation of cats fed vegetarian diets and attitudes of their caregivers, J Am Vet Med Assoc.