Hvad spiser katte?

Hvad spiser katte?

Skrevet af Malene Klug-Dambmann, Cand. Scient. Animal Science med speciale i foder og Kristine Nielsen, Aut. Fag Veterinærsygeplejerske
torsdag, januar 21, 2021
Foder Optimal fodring

Os med kat i hjemmet ved, at katte er en helt unik dyreart, der kun fortjener det bedste. Det gælder også, når det kommer til fodring af katten, da en glad kat er en sund kat. Derfor kan det være relevant at sætte sig lidt ind i kattens fordøjelsessystem og de vigtigste elementer i en diæt, der kan have betydning for kattens velbefindende.

Kattens udvikling som kødæder

Huskatten har igennem mange års evolution udviklet sig til at være strikt carnivor – hvilket vil sige at katten er kødæder. Det har resulteret i et simpelt og kort fordøjelsessystem, hvis naturlige primære energikilder hovedsageligt kommer fra letfordøjelige proteiner og fedt fra kød.

Når katte betegnes som udelukkende kødædere betyder det, at de per definition ikke kan regulere deres nedbrydning af aminosyrer (proteinernes byggesten) i kroppen til energi. Denne proces forløber derfor konstant, og katte har derfor et højt behov for protein i deres diæt. Katte har dog ikke brug for specifikke proteiner, men nærmere en specifik mængde aminosyrer.

Specielt arginin og taurin er vigtige at tildele i diæten. Arginin er så vigtig en aminosyre, at et eneste måltid uden, kan have betydning for kattens helbred. Arginin sikrer, at forbruget af den øgede mængde nødvendige proteiner i kosten, ikke resulterer i giftige tilstande i kroppen.

Taurins funktion er vigtig for absorbering af fedt og fedtopløselige vitaminer fra tarmen.

I konventionelle diæter, med et højt indhold af animalsk protein, vil kattens behov for taurin og arginin, ofte blive tilgodeset.

Den kødædende tilpasning, som katten har været igennem, kan blandt andet ses med det blotte øje, ved at sammenligne et menneskes tandsæt med kattens. Katten har nogle veludviklede takker på tænderne, fra hjørnetanden og ind til kindtænderne. Disse takker er velegnede til at flænse animalske produkter, frem for at male plantebaserede produkter, som menneskers flade kindtænder er gode til. Mennesker når derfor at tygge maden godt inden den synkes, hvorimod katte, som mange katteejere måske har bemærket, sluger store lunser kød.

Hvad skal en kat have at spise?

Da kattes naturlige føde er letfordøjeligt, så har deres tarmkanal tilsvarende tilpasset sig, ved at blive kortere og mere simpel i dens nedbrydende processer af næringsstofferne. Specielt kattens blindtarm og bagtarmen er skrumpet så meget ind, at deres funktion, med nedbrydning af fibre, er yderst begrænset. Fibre i foder er derfor ikke et energigivende element, men de gives blandt andet på grund af deres positive effekt på tarmens mobilitet og mæthedsfornemmelsen.

Hvad må katte ikke spise?

Kattes behov for kulhydrater er meget begrænset, da katte selv konstant omdanner proteiner til kulhydrater. Deres behov for kulhydrater, og evnen til at forbruge disse i diæten, er derfor stærkt nedsat, medmindre de er forarbejdede. Killinger har dog en vis evne til at optage laktose, men denne evne forsvinder i takt med at katten bliver ældre. Katte har altså ikke godt af en diæt, med en masse kulhydrater, og uden den næring, som den får fra kød.

Fedtsyrer er derudover en effektiv energikilde for katten og de er også vigtige for optagelse af fedtopløselige vitaminer. Katte har fedtsyrer, som de selv ikke kan danne eller kun kan danne i en sådan grad, at det ikke dækker kattens behov. Disse fedtsyrer kaldes essentielle og er; Linolsyre, linolensyre, arakidonsyre, EPA og DHA. I konventionelt foder, der er velegnet til kattens alder, energiforbrug og eventuel ekstra livsydelse såsom vækst, drægtighed eller diegivning, er disse essentielle fedtsyrer ofte til stede i rette mængder. Dog har lakterende, drægtige eller katte i vækst et øget behov for arakidonsyre, derfor er et korrekt foder meget vigtigt. 

Vitaminer til din kat

Vitaminer som katte ligeledes skal have igennem foderet er vitamin D, A, B3 og B12.

Vitamin D skal katte indtage gennem foderet, da de ikke kan danne tilstrækkelige mængder i huden, når de rammes af UV-lys fra solen. Vitamin D er specielt vigtigt for killinger i vækst, da vitaminet, sammen med calcium og fosfor, har betydning for en sund knogledannelse. Disse er vigtige, så killingen senere hen kan lege, jage og lave typiske katte-akrobatiske spring, uden en større risiko for skrøbelige knogler.

Vitamin A kan katte ikke selv danne ud fra grundsubstansen beta-karoten, som er det protein der giver grønkål og gulerødder farve. Derfor er katte afhængig af foder med et højt indhold af vitamin A, som animalske produkter ofte er en god kilde til. Følgevirkning af mangel på Vitamin A kan resultere I et nedsat immunforsvar og natteblindhed, da Vitamin A er essentielt for blandt andet udviklingen af synet og immunforsvaret.

Vitamin B3 (niacin) er katte heller ikke i stand til at danne i tilstrækkelige mængder. Animalske produkter kan bidrage med rigeligt Vitamin B3, så katten kan bruge det i den vigtige dannelse af energigivende molekyler. Kattes behov for vitamin B12 (kobalamin) opstår, da Vitamin B12 udelukkende dannes af mikroorganismer i bagtarmen - hvilket er begrænset hos katte. Heldigvis findes B12, ligesom de andre vitaminer, i rigelige mængder i animalske produkter, så katten får nok vitamin B12 til de vigtige enzymer i kroppen, som vitaminet indgår i.

Hvad med alternative diæter til katten?

Da katte er strikse kødædere har de flere ernæringsmæssige krav, der kræver et indtag af en animalsk baseret diæt. Derfor anbefales det generelt at købe konventionelle diæter til katte, da blandt andet hjemmelavet foder og vegansk/vegetarisk foder ofte mangler de essentielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som en kat har behov for. Hvis du er i tvivl om den bedste diæt for din kat, er det altid en god ide, at tale med en ernæringsuddannet person og der få kvalificeret råd og vejledning. Dermed sikres din kat den bedste diæt, der er tilpasset dens unikke behov.

Hvor meget spiser en kat om dagen?

Der er en vis forskel på, hvor meget en kat skal have at spise, afhængig af dens alder og race, men som grundregel skal en kat på 4-5 kilo spise 40-70 gram foder hver dag. Det er med udgangspunkt i tørfoder af en god kvalitet. Ofte vil en kat supplere lidt med føde fra naturen, hvis den går ude.

Find det rette foder til din kat hos Brogaarden

Hos Brogaarden har vi vores eget foder til katte - Pure Life (uden korn), samt vores højkvalitets kattefoder fra Prestige og Protect, som forhandles på webshoppen og hos udvalgte samarbejdspartnere.

Se en liste med vores forhandlere her

Se vores udvalg af Kattefoder her

Klik på billederne herunder for at læse mere om Brogaardens forskellige Brands