hundehvalp kigger ind i kamera

Valg af den rette hund?

Skrevet af Malene Klug-Dambmann, Cand. Scient. Animal Science.
fredag, august 21, 2020
Hvalpe

Processen med at skulle vælge den rette hund kan være uoverskuelig og det kan være fristende at tage det lette valg og lave impulskøbet ud fra drømmehunden, man altid har talt om. Sagen er dog den, at købet har en stor indflydelse for ens eget og hundens liv på kort såvel som på længere sigt. Det gælder både følelsesmæssigt, økonomisk og logistisk set. Derfor er der nogle tips til overvejelser der er gode at have gjort sig, således at man træffer et velovervejet valg.

Hvalp eller voksen hund?

Hvalpen har man mulighed for at præge tidligt i dennes liv, således at man kender dens forhistorie. Det betyder dog også, at man siger ja til det til tider hårde, men sjove ansvar i at lære hvalpen basisfærdighederne ved at bo sammen med en ny familie.

Ved et køb af den voksne hund skal man være opmærksom på, at der er en periode, man måske i ringe grad kender til, hvilket allerede har betydning for hundens personlighed. Dog kan man også anskaffe sig en hund, der er ovre hvalpestadiet og som derfor har sine basisfærdigheder i orden. Specielt køb af en voksen hund, fra anerkendte internater, kan være en god ide. På internaterne har de stor erfaring i træning, og i at finde den rette hund til de rette ejere.

Hvordan vælger man en hvalp i et kuld?

Når du er ude for at vælge dig din nye hvalp, så er det en god idé først at tage en snak med opdrætteren, så du får en fornemmelse af dennes måde at opdrætte på. Det kan allerede have haft en betydning, så det er ikke uvæsentligt, at det stemmer overens med den måde du vil opdrætte din nye hund på. Dernæst er det vigtigt, at du ikke lader udseendet fylde for meget. Vælg ud fra en frisk og sund adfærd, og ikke for meget efter aftegninger, farve og et kært blik i øjnene.

Stor, mellem eller lille hund?

Ved valget om størrelse på hunden, kan det være essentielt at overveje, hvad der vil passe bedst ind i ens livsstil, og hvad man selv kan tilbyde hunden af boligforhold og omgivelser.

Det kan være lettere med en lille hund i en lille lejlighed med begrænset udeareal. Specielt, hvis der skal benyttes trapper, da trapper ikke er gode for hunde, og specielt ikke store hunde i vækst, da det har en negativ påvirkning på knogledannelsen. Nogle hunderacer har også en lang ryg, hvor trapper kan medføre en sundhedsrisiko.

En fordel ved små hunde kan være, at det er lettere at finde private pasningstilbud blandt venner og bekendte. Ikke fordi at små hunde nødvendigvis er mildere af sind, men fordi størrelsen er mere overkommelig.

For hunde i alle størrelser kræves der en almindelig basistræning, hvilket indebærer socialisering med andre hunde og introduktion til forskellige miljøer. Dette er med til at give nogle sociale færdigheder, så hunden får de bedste vilkår for at turde møde verdenen uden at være nervøs, stresset eller bange.

Hvilken hunderace skal jeg vælge?

Det første du skal overveje er, om det skal være en racehund eller en blanding. Der er store religioner indenfor dette felt og faktum er, at man har større sandsynlighed for at få den rette hund ved at sætte sig ind i racen eller racerne, som ens hund indeholder. Dette kan man blandet andet igennem Dansk Kennel Klubs hjemmeside (DKK), som har udformet et hundeleksikon, hvor man kan få en ide om racens størrelse og temperament, samt krav til pelspleje og aktivitetsniveau. Yderligere kan man tjekke risiko for sygdomsforløb, ved at kigge på forsikringsselskabers hjemmesider, under vilkår for hundeforsikringerne, eller ved telefonisk kontakt. Oftest vil der, for hunde med store risici for sygdomme eller lidelser, være udformet klausuler, da netop disse hunde har en høj forekomst af dyrelægeregninger, for den pågældende sygdom/lidelse. Dyrlæger er som regel også meget villige til at give et indblik i, hvilke racer eller blandingshunde, der har en øget risiko for en dyrlægeregning på sigt. 

Hvad koster det at have hund?

Det, at anskaffe sig en hund, er forbundet med ekstra udgifter. Ved køb af hund er det lovpligtigt at anskaffe sig en ansvarsforsikring, som dækker skader din hund påfører andre mennesker, hunde eller genstande. Derudover kan det være en god ide med en sygeforsikring, i tilfælde af at hunden bliver syg eller kommer til skade, og en dyrlæge bliver nødvendig.

En årlig tur til dyrlægen med sundhedstjek og vaccination er vigtig. Her får hunden en grundig gennemgang fra snude til halespids, og dyrlægen finder måske, et eller flere sygdomstegn.

Enhver hund skal selvfølgelig også have foder, hvilket er en post, hvor udgifterne kan variere meget alt efter størrelsen på hunden og dit valg af foder. Et større engangsbeløb kan der også være forbundet med specielt anskaffelsen af hvalpen, da både hundekurv, madskål, sele, halsbånd med hundetegn og diverse legetøj, samt gadgets hurtigt kan løbe op. Har man valgt en race, der behøver pelspleje, bør penge til hundefrisøren også overvejes som en mulig fast udgift.

Hvad kræves der af tid ved anskaffelse af hund?

Uanset race, størrelse, køn med mere, så vil der altid ved anskaffelsen af en hund være behov for, at der sættes tid af til både gåture og aktivering. Disse poster vil specielt være store ved anskaffelsen af en lille hvalp, da hvalpen, specielt i forbindelse med renlighedstræningen, skal have korte hyppige gåture i alt slags vejr. Når hunden bliver ældre er gåturene vigtige for motionens skyld og for at stimulere hundens sanser, så den oplever andet end hjemmets fire vægge. Aktivering indebærer træning og leg. Hvis man har haft hvalp før ved man, at hvalpen får meget sjov og krudt brugt på leg, hvorimod nogle voksne eller unghunde synes det er sjovere at aktiveres gennem træning, som internettet er spækket med inspiration til. Nogle hunderacer har dog et større behov end andre for at stimuleres af lange gåture, aktivering eller begge dele. Derfor bør man sætte sig ind i racens behov. Det er generelt også en rigtig god ide, at overveje en plan for pasning af hunden inden den anskaffes, således at der i forbindelse med ferie, arrangementer og sene arbejdsdage er en holdbar løsning for hunden. Ekstra tid skal også afsættes til rengøring, fra både fældninger eller snavs, som sætter sig i pelsen under gåturene.

At være realistisk kan skåne både dig og hund

Enhver, der har skulle skaffe sig af med en hund af andre grunde end at den er gået bort, kender følelsen af utilstrækkelighed og frustration. I valget af hund er det derfor essentielt, at være realistisk omkring, hvad denne skal bidrage med i ens familie, og holde det op imod, hvad man selv kan tilbyde.

At slå koldt vand i blodet og udføre et godt hjemmearbejde inden købet af en hund er guld værd. Et hundekøb bør ikke gøres impulsivt, da det fattede valg kan give en højere succesrate for at vælge det rette match af hund. Tag derfor hensyn til din nuværende situation og vurder, hvad du kan give hunden på kort og lang sigt. Disse overvejelser anbefales at gøre sig inden turen ned for at møde hunden/hvalpen, da hunde- og i særdeleshed hvalpeøjne, er svære at sige nej til.

Når det så endelig er tid til at møde det mulige nye familiemedlem, kan det være en god ide at få lov til at se forældrene til hvalpen, da de kan give en god indikation omkring hvalpens opvækst. Den sunde fornuft omkring sælgeren og hundens forhold er også vigtige for at man sikrer, at man støtter en sund og god hundeavl.

Husk altid at få en kvittering, da et køb af en hund lovgivningsmæssigt hører under forbrugerkøbeloven. Derfor har man reklamationsret på 2 år og mulighed for at diskutere skader som hunden kan have haft inden købet. Det er som regel også en god ide at tage sin hund med til dyrlægen til et hurtigt eftersyn kort tid efter købet, for at sikre at hunden er chippet, har de nødvendige vaccinationer, samt ormekur og generelt set er sund og rask.

Held og lykke i jagten på at finde det nye familiemedlem.


Nyttige Links:

Hvalpefoder fra Brogaarden - TRYK HER:
Hundefoder fra Brogaarden

Hvalpegodbidder & Tyggeben - TRYK HER
Tyggeben og godbidder til hvalpe

Hvalpelegetøj & Aktivering - TRYK HER
Hvalpelegetøj og aktivering

Hvalpens Bog af Rolf Andersen - TRYK HER
Hvalpens bog fra Rolf Andersen Hundetræner

Hunderace-leksikon på Dansk Kennel Klubs hjemmeside - TRYK HER
Dansk kennel klub - Hunderacer

Hvilket tørfoder skal min hund have?

Er du i tvivl om hvilket tørfoder din hund skal have? Så har vi hos Brogaarden lavet en rådgivning der guider dig gennem valgmuligheder der passer til din hund. Klik på billedet og find det rigtige tørfoder til din bedste ven: