Placeboard, hvad er det?

Placeboard, hvad er det?

Skrevet af Rolf Andersen - Hundetræner
fredag, november 22, 2019
Aktive hunde Hundetræning Hvalpe

Da jeg hørte om placeboards og træning med dem, havde jeg nok lidt svært ved at se hvad de skulle bruges til - og hvad den dybere mening med dem var. Jeg havde jo trænet hunde i over 40 år uden de plader og tænkte, at al den nymodens pjat bare var endnu en døgnflue. Jeg skulle blive klogere. Jeg talte med en ven på Fyn, han er en af Danmarks bedste spanieltrænere og jeg viste at han brugte placeboards i sin træning. Vi havde en lang, god, snak, og han endte med at sige, prøv dem, så bliver du overbevist. Som sagt, så gjort. Jeg prøvede dem, og har brugt dem siden dagligt, i træning af mine elever og deres hunde. Jeg blev hurtigt overbevist om placeboards muligheder. 

Et placeboard er en slags lav kasse, med sider på bare en 10cms penge, og et areal, der svarer til hundens størrelse. Buller skal nemt kunne sidde på boardet, der skal være en 10-15cms fribord hele vejen rundt om den. Boardet skal altså ikke være større, end at den lige kan være der. Kassens låg er beklædt med noget tæppe eller kunstigt græs, så hunden ikke skrider på pladen.

Historien bag

Nok verdens bedste f.t. spanieltræner, englænderen Ian Openshaw, han har, om ikke opfundet placeboard så i hvert fald set anvendelsesmulighederne og overført det til hundetræning. Han var blevet nysgerrig, da han engang talte med en rovdyrtræner, der trænede rovdyr i cirkus. Rovdyr i cirkus  er  heldigvis en saga blot, i hvert fald i Danmark, men oplysningerne Openshaw fik, blev begyndelsen på placeboardtræning af hunde. Hvis og når en rovdyrtræner ikke skal have fokus på et bestemt rovdyr, ser man at dyret bliver sendt op for at sidde på en tromle eller taburet. Tigeren eller løven sidder så der og venter. Udover at det ser dekorativt ud, er det fordi sandsynligheden for at dyret angriber domptøren mindskes, i modsætning til at den store kat bare luskede rundt og måske fik kulinariske ideer. Den viden tog vores englænder til sig og lavede nogle forsøg, som endte med placeboards. I modsætning til rovdyrene angriber hunde jo ikke deres træner, men det er det samme der sker i deres hoveder. De er i et afgrænset område, de kan overskue og alle bekymringer og valg er væk. Der sker ikke andet end at sidde og hvile i sig selv.
Det var netop spanieltrænere, der først brugte pladerne. Især f.t. spaniels er ret livlige, grænsende til flimrede og den ro og kontakt, der kommer øjeblikkeligt i det sekund Buller sidder på pladen, åbner for yderlig indlæring. Det gælder for alle hunde, jagt- eller familiehunde og uanset race.

 

Placeboards til hunde

 

Hvordan bruges placeboard

Placeboards bruges til basistræning af hunde, men først er det nødvendigt  at forklare, hvordan en hund ser verden. En hund er et vanedyr. De holder af, at ting er trygge og forudsigelige. Alle hunde er forprogrammerede til at indordne sig i en flok, at være en del af et fællesskab. Uden sin flok er den vilde hund ikke meget værd, så når man får sin nye lille hvalp, er den ikke en modspiller, men tværtimod indstillet på at udføre sin del af arbejdet i flokken. Man kan med en vis ret sige, at hundetræning handler mere om kommunikation end træning. Alle de gode vaner en hund har, er indlært bevist. Alle de dårlige er også indlært af ejeren - bare ubevist, for en hund forholder sig til sine nærmeste omgivelser og reagerer derefter for at klare sig bedst muligt. Konklusionen er altså at der ikke findes ulydige hunde, kun forkert træning. Modtager Buller ikke signaler, den kan forstå, så resignerer den og stoler ikke på sin flokfører, altså i dette tilfælde ejeren eller den der træner den. For ren overlevelse, må den klare sig selv og det er meget mod dens vilje. En familie- eller jagthund er jo ikke i stor fare uden flokken, men det er vilkårene i naturen hos den vilde hund. Det er de samme urinstinkter, der er i vores hunde. Man glemmer måske at det er et rovdyr, der ikke er så langt fra naturen som vi måske tror, når Buller ligger i sofaen og hygger.
Den viden er en forudsætning for at forstå placeboardets muligheder, for det handler om glæde ved arbejdet og tryghed hos hunden.
Når man skal lære sin hund sit, er det som regel ret nemt. Når der kommer nye elever hos mig spørger jeg altid om deres hund kan sit og jeg tror aldrig at  jeg har oplevet, at nogen sagde nej. I virkeligheden er det kun få hunde der kan, for i min verden er sit gældende, til der kommer en ny kommando. De fleste hunde kan jo sagtens sitte, men rejser sig igen hurtigt, uden at have fået besked om det. Jamen så kan de ikke sitte. Det er ikke mig der er pedantisk, men hvis hunden finder ud af, at den kan vælge selv, er den i et ukontrolleret limboland, hvor den ikke er tryg og uden det lederskab den meget gerne vil have. Den bliver urolig, laver overspringshandlinger såsom piveri eller er ikke til at få kontakt med. Der er ingen tryghedsparaply til, at den kan få lov til at hvile i sig selv. Rent faktisk bør en hund altid have en kommando og aldrig svæve rundt uden kontrol. Det er lige fra bliv, sit, hjemkald, til fri, bare der er en kommando, den kan forholde sig til.
Man kan ikke tvinge en hund til noget som helst. Eneste vej er at lægge sin træning således an, at Buller ser sin fordel ved at gøre hvad dens træner ønsker. Hvad er så fordelen for en hund ved at sitte og blive ved med det, indtil den får en anden kommando? Jo, den udfører noget for flokken, til gengæld ved den hvad den skal og nyder at flokken beskytter den. Så får flokken succeser som et team.
Lad mig sige det med det samme. Man kan da godt træne en hund uden placeboard. Det har jeg selv gjort i mange år, før det blev opfundet. Men med, går det mange gange hurtigere og hunden er meget gladere for træningen. Det er næsten magisk så hurtigt ting kommer til hunden, med brug af de plader.

Placeboard øvelser

Hovedformålet med placeboard træning, er at skabe kontakt til hunden. Det en hund ser på, er det den tænker. Ser den på sin træner, er der hul igennem. Ser den rundt i verden, er den udenfor terapeutisk rækkevidde. Jeg begynder derfor med træningen, lige så snart jeg har fået hvalpen. Ældre hunde lærer det også meget hurtigt, så det er aldrig for sent at begynde.
Sæt et placeboard på en terrasse eller græsplæne - de kan også sagtens bruges indendørs. Hjælp hunden op på pladen og giv den sitkommandoen. Meget hurtigt vil hunden blive siddende på pladen, for nu er den ikke i tvivl om at det er lige der, den skal være. For at  bruge et udenlandsk ord er hunden i sin komfortzone, hvor den uden pladerne, finder verden for stor og den vil være mere urolig. Når hunden efter nogle ganges øvelse sidder på pladen, rettes den hvis den vil rejse sig. Her er timingen vigtig. Man skal nå at reagere, når man ser tegnene på at den vil rejse sig og gentage kommandoen. Hvis reaktionen først kommer når hunden har rejst sig, er toget om jeg så må sige, kørt, så vær på. Der går sjældent mere end 10 minutter før Buller bliver siddende. Det er vigtigt, at træneren står foran hunden, der sidder på pladen, da kontakten er bedst sådan. Husk stille ros, hver gang Buller fanger pointen.

Sig kun "sit" i denne øvelse, ikke "bliv", for det er en anden øvelse og hunden lærer jo nu, at en kommando gælder, til der kommer en ny.
Næste skridt, er kontakt på kommando. Nu sidder hunden i ro på pladen og hvis den ser på træneren, roses den stille med stemmen. Lad være med at klappe den eller overrose, blot et stille lyst "dyygtig", ellers bliver den distraheret og rejser sig af al den ros. Og så er det heller ikke mere fantastisk, den har jo ikke fået Nobelprisen. Ser den væk, gives et kontaktfløjt, hunden vil se på træneren og rosen kommer prompte. Kontakt på kommando er en stor hjælp senere, hvor man med denne træning altid kan komme i kontakt med sin hund og da det den ser på, jo er det den tænker, har vi nu en hund, der er kontrollerbar.

Hvordan træner du med placeboards til hunde

Bliv

Næste skridt er den nyttige øvelse bliv. Sæt hunden på placeboardet. Den vil nok nu, selv suse op på det, for hunde synes det er sjovt og når den sidder og ser på træneren, der står foran hunden, løftes den ene hånd og kommandoen "bliv" siges. Gå baglæns stadig med hånden løftet, men gå ikke længere end Buller kan håndtere, uden at den rejser sig og følger med. Hvis den viser tegn på at rejse sig, gås lidt frem og kommandoen gentages. Husk ros når den sætter sig igen. Afstanden øges og også tiden, hvor hunden sidder i ro på boardet. Undgå at kalde den hjem efter øvelsen, men gå  tilbage til den, ros den og giv den fri. Når der gås tilbage til hunden, så undgå øjenkontakt, der måske vil udløse at hunden opfatter det som et signal til at forlade boardet.  Grunden til at gå tilbage til hunden i stedet for at kalde på den, er at hunden vil opfatte øvelsen sådan, at efter bliv skal den komme og så vil den komme uden kommando. Der er heller ikke grund til at øve hjemkald her, for man vil altid kunne kalde den hjem i denne situation, da den jo har fuld kontakt med træneren hele tiden.

Fra placeboard til placeboard

Nu udvides øvelserne til 2 placeboards. Sæt de 2 plader ca. 10 m. fra hinanden. Sæt hunden af på det ene og gå til det andet. Nu ser billedet således ud: Hund på board, 1 - 10 m. afstand, board 2, og bag board 2 med front mod hunden, der jo sidder på board 1, kalder træner på hunden. I det splitsekund den er på board 2, siges sit.
Denne øvelse giver et super hurtigt hjemløb og et automatisk sit, med fuld kontakt til træneren. Det vil den senere gøre i alle situationer og i alle terræner, når den er færdigtrænet.
Det er vigtigt at være uforudsigelig i denne øvelse, så kald ikke på hunden hver gang, men gå indimellem tilbage til hunden og ros den. Buller skal ikke gætte hvad den skal, men kun gøre det den får besked på.

 

Ved fod med placeboard

Når Buller skal lære at gå ved fod, er placeboard rigtig godt, fordi den oplever at den skal udføre en kommando i et begrænset tidsrum og afstand. Nemlig at gå ved fod, fra placeboard til placeboard. Start med korte afstande og udvid gradvist. Den kan nemlig fint forstå, at det næste placeboard er endestationen. Kommandoen bliver sat fast på en, for hunden, overskuelig og sjov måde, og den vil senere i livet gå fint ved fod. Også uden placeboard, og så længe man har brug for det.
Træningen med placeboard kan udvides i det uendelige. Jagthunde kan trænes til meget fine afleveringer på disse dem, for efter de indledende øvelser, har Buller nu fattet, at en kommando gælder.Da der ikke er andre muligheder end pladen, så den vil naturligt sætte sig der og aflevere. Det der forventes af Buller er blevet forenklet, eller endda skåret det ud i pap. Sidegevinsten ved placeboardtræning er, at den synes det er supersjovt. Den bliver hjernestimuleret og ikke kun i benene. 10 minutters træning, får de fleste hunde til at tage et par timer på øjet bagefter.

www.hundetraening.com

Hvilket tørfoder skal min hund have?

Er du i tvivl om hvilket tørfoder din hund skal have? Så har vi hos Brogaarden lavet en rådgivning der guider dig gennem valgmuligheder der passer til din hund. Klik på billedet og find det rigtige tørfoder til din bedste ven: