Fodring af den gamle hest

Fodring af den gamle hest

Skrevet af Mette L. Nymand, Cand. Agro.
fredag, december 07, 2018
Ældre hest

I takt med at hesten bliver ældre, kan den pludselig få svært ved at holde en tilpas foderstand. Det sker uden nogen direkte årsag som for eksempel sygdom og orm, og selvom den får det samme foder, som den har fungeret fint på i mange år.


For heste er der ingen fast aldersgrænse for, hvornår den betegnes som værende »gammel«. Nogle heste ser gamle ud omkring 14-15 års alderen, hvorimod nogle først viser tegn omkring 25 års alderen. Hvornår hesten er gammel er meget individuelt og afhængigt af mange forskellige faktorer, som for eksempel:

■ Manglende ormekontrol

■ Arvelighed

■ Nedsat lever- og/eller nyrefunktion

■ Ridning og træning

■ Kvaliteten af foder

De typiske symptomer på, at hesten er ved at være gammel, er, at den begynder at tabe vægt og muskelmasse, bliver svajrygget og langpelset. Den gamle hest begynder ofte at blive tynd i forbindelse med efteråret/vinteren, hvor temperaturen falder, og græsmængden ikke længere er tilstrækkelig.

 

Hvilke ændringer sker der?

Hestens tænder vokser hele livet, men når hesten er omkring 20 år, begynder tænderne at være slidt ned, og risikoen for tandproblemer øges. Hvornår det sker er meget individuelt, men da ændringer i tandfunktionen hurtigt kan opstå, anbefales det at den ældre hest får undersøgt tænderne 2 gange årligt.

Tidligere mente man, at der skete aldersbetingede forandringer i fordøjelsessystemet som medførte, at udnyttelsen af fibre (fx hø/wrap), proteiner og mineralet fosfor faldt, men senere undersøgelser har vist, at det snare skyldes manglende parasit/ormekontrol og derfra arvæv på tarmvæggen samt nedsat tandfunktion, som var årsag til den nedsatte fordøjelse, og ikke som følge af alderen.

Hestens termoregulering dvs. evne regulere kroppens normaltemperatur ved ændringer i omgivelserne f.eks. varme somre eller kolde vintre, kan falde i takt med hesten bliver ældre. Det meget individuelt, hvor god en termoregulering hesten har, så man må vurdere om ens egen hest har brug for hjælp ved f.eks. at få dækken på om vinteren. Om sommeren er det vigtigt at hesten har adgang til skygge på varme dage, men dette er ikke kun relateret til gamle heste.

I takt med hesten ældes øges risikoen for forskellige sygdomsproblemer som bl.a. nedsat lever-/nyrefunktion og stofskiftesygdommen Cushing’s Disease (PPID). PPID er en sygdom i hjernen, hvor reguleringen af signalerne fra hjernen til binyrerne bliver ødelagt, hvorved bl.a. fedt- og muskelopbygningen, immunsystemet samt hestens stofskifte påvirkes. Langtidspåvirkning af stofskiftet kan øge risikoen for følgesygdomme såsom Equint Metabolsk Syndrom (EMS) og deraf øget risiko for forfangenhed. Da sygdommen udvikles over tid ses sygdomstegn typisk først hos ældre heste over 15 år, og PPID har derfor længe været relateret til den gamle hest. Problemer med stofskiftet vil have en negativ effekt på kroppens evne til at udnytte foder, og kan være en direkte årsag til at hesten taber sig.

 

Brug fint hø eller wrap

Der er flere muligheder for at tilpasse foderet til den gamle hests behov, hvis den har nemt taber sig. Generelt skal grovfoderet være let at tygge, let fordøjeligt og smage godt. Hesten bør få hø eller wrap af en god kvalitet - gerne grovfoder, som er slået tidligt og derved har et højt indhold af næringsstoffer.

Tag en håndfuld af grovfoderet. Hvis det stikker i hånden, når du krammer det, er det for groft til en ældre hest. Tildeling af grovfoder har desuden den fordel, at det medvirker til produktion af varme. Udover hø/wrap er det en god ide at supplere med andre fiberkilder, som for eksempel opblødte roepiller. På den måde tildeles hesten letfordøjelige fibre, som er lette at tygge. Derudover kan man tildele mindre mængder snittet lucerne. Dog bør man begrænse mængden af dette, da det har et højt indhold af protein og kalcium, hvilket kan belaste lever og nyrer. Hvis hesten ikke kan tygge hø eller wrap på grund af tandproblemer, kan man tildele opblødte grønpiller, fiberpiller eller tilsvarende, som hesten nemt kan fordøje og udnytte til kalorier. .

Hvordan skal den ældre hest fodres?

Hvis hesten har nemt ved at holde en tilpas foderstand, kan man fortsætte med at tildele et "almindeligt" foder og ikke et foder specielt til ældre heste. Hvilket foder der er mest velegnet er afhængigt af dens foderstand og arbejdsniveau.

Har hesten svært ved at holde en tilpas foderstand anbefales et foder, som er sammensat til at tage højde for de ændringer i hestens fordøjelse og udnyttelse af foderet, der kan ske som følge af alderen. Det kan være forskel på indholdet i senior foder, men generelt er foderet let fordøjeligt og kornsorterne er varmebehandlet, hvilket fremmer foderudnyttelsen og optimal trivsel hos den gamle hest. Har hesten tendens til tandproblemer, kan foderet evt. opblødes i vand kort før udfodring, så hesten nemmere kan tygge det. Selvom det er til ældre heste, bør stivelsesmængden stadig begrænses, da det er hestens behov for fibre, som er det vigtigste.

Taber hesten sig som følge af tandproblemer, anbefales det at supplere med fibertilskud, som kan opblødes i vand såsom opblødte roepiller, fiberpiller eller tilsvarende. Ved at tildele opblødt fiberrigt foder, får hesten både letfordøjelige fibre, som den nemt kan fordøje og udnytte til kalorier uden at være afhængig af tyggefunktionen, samtidig med at den får væske.


Har hesten udfordringer med nedsat immunforsvar, ledfunktionen eller andre specielle hensyn, er der flere muligheder for at supplere med ekstra tilskud og derved støtte hesten. Da det er en individuel vurdering, anbefales det at rådføre sig med en foderkonsulent, dyrlæge eller anden fagperson. Er man i tvivl om hestens almene trivsel, bør man altid rådføre sig med sin dyrlæge.


Har hesten sygdomsproblemer såsom nedsat lever/nyre-funktion, luftvejsproblemer, Cushings Disease m.fl. er det vigtigt at rådføre sig med sin dyrlæge og fodre efter hestens ændrede behov. Ønsker du at vide mere om Cushings Disease kan du læse mere i ’Den Store Foderbog’ eller på hjemmesiden www.langthesteliv.dk

Se alt vores Foder Til Heste

 

Gode råd til pasning og fodring af den gamle hest:

  1. Sørg for hesten får daglig motion - som minimum skal den dagligt på fold.
  2. Brug hø/wrap af en god kvalitet og struktur
  3. Tildel opblødte roepiller, grønpiller (lavet af græs eller blanding af græs og lucerne) eller fiberpiller
  4. Brug en velegnet foderblanding til din hest afhængig af dens brug og foderstand. Har den nemt ved at tabe sig anbefales et foder beregnet til ældre heste.
  5. Tildel lidt vegetabilsk olie, såsom majs- eller sojaolie, hvis din hest har brug for ekstra kalorier. En hest på 500 kg kan få op til 2-3 dl/dag – husk gradvis tilvænning og fordel det på min. 2-3 måltider. Heste med nedsat leverfunktion må ikke få olie i foderet.
  6. Tandeftersyn to gange årligt.
  7. Brug dækken om vinteren, hvis din hest ikke har tilstrækkelig tyk pels til at holde varmen. Herved sparer hesten på energi til varmeproduktion.
  8. Sørg for, at hesten har adgang til vand og grovfoder på folden. Den ældre hest er ofte nederst i flok-hierarkiet og kan blive skubbet væk af de andre heste.
  9. Sørg for, at hesten har fri adgang til vand. Brug eventuelt lunkent vand, da koldt vand kan nedsætte vandoptagelse hos heste med tandproblemer.
  10. Hold øje med hvor meget vand din hest drikker. Forøget tørst kan være de første tegn på Cushings Disease eller nedsat nyrefunktion.
  11. Hold hesten i en tilpas foderstand. Bliver den for tynd, kan det være svært at få den i tilpas foderstand igen. Overvægt derimod vil belaste leddene.

REFERENCER:

Elzinga, S et. Al (2014): Comparison of Nutrient Digestibility Between Adult and Aged Horses, Journal of Equine Veterinary Science, 34, s.1164–1169

Geor, Harris & Coenen (2013): Equine applied and clinical nutrition. Health, welfare and performance. Saunders Elsevier Ltd.

Luthersson, N. (2013): Den Store Foderbog, 3. Udgave. Brogaardens Forlag, Gentofte, Danmark

Ralston S. L. et al. (2001): Digestion in aged horses - revisited, Journal of Equine Veterinary Science, Volume 21, Number 7, s. 310-311

Ralston, S.L (2003): Diet and Health of the Older Horse, Journal of Equine Veterinary Science, April, s. 168