Forholdsregler mod sne og frost og heste

Forholdsregler mod sne og frost

Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson
fredag, januar 25, 2019
Fodring generelt

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter:

  1. Manglende vandforsyning. Når vandet fryser, både på folde og i boksen, så begrænses den tidsperiode, hvor hesten har adgang til vand, og dermed bliver den daglige vandoptagelse lavere end den ellers ville have været. En voksen varmblodshest drikker ofte mellem 25 og 50 l dagligt afhængig af hestens aktivitetsniveau og foder. Hvis hesten ikke drikker nok risikerer den dehydrering og derved øget risiko for forstoppelse. Den bedste forebyggelse her, er at tilføre friskt og tempereret vand flere gange dagligt (også på folden) og sørge for at holde øje med at de automatiske vandingsanlæg stadig virker.
  2. Nedsat motion medfører desværre, at hestens tarmbevægelser bliver dårligere og langsommere. Når foldene er hårde og knoldede af frosten, bliver hestene mere forsigtige og bevæger sig mindre. Det kan være nok til at sætte tarmbevægelserne i stå hos nogle heste. Andre heste kommer ikke på fold, specielt i juledagene. Det gør problemet endnu værre og medfører en kraftig forøget risiko for forstoppelser eller gæringskolik. Hos de heste, som ikke bevæger sig på foldene eller ikke har muligheden for at komme på fold, må vi sætte ind med ekstra motion i form af ridning, gåture, longering i ridehus eller andet.
  3. Kulde medfører øget behov for energi/kalorier. Når det er koldt, har hesten brug for ekstra energi til at holde varmen. Hvis hesten ikke har en meget tyk vinterpels eller er forsynet med varme dækkener, bliver den hurtig kold, når temperaturen er langt under frysepunktet og det samtidig blæser. Denne kulde sætter hestens stofskifte og forbrænding i vejret, og det medfører at hesten bliver mere sulten. Hvis hesten får begrænsede mængder fordøjeligt grovfoder (hø eller wrap) og samtidig har adgang til halm, så ender hesten ofte med at spise langt mere halm end den plejer, og det ender også i kolik og forstoppelse. Hold derfor øje med hestens halmforbrug og sæt forebyggende ind med øgede mængder hø eller wrap, medmindre hesten har et problem med alvorlig overvægt eller forfangenhed.

Forfangenhed er ikke noget vi normalt forbinder med vinter og kulde. Det grønne og saftige græs i forårsperioden er en mere klassisk årsag til forfangenhed hos heste. Men hver eneste vinter, hvor hård frost sætter ind i en periode, oplever vi heste, der bliver forfangne. De fleste hesteejere har svært ved at forstå sammenhængen og bliver ved med at sige: ".jamen, hesten har jo ikke fået græs!"

Men hvad er så forklaringen på forfangenhed her om vinteren? Oftest skyldes forandringerne den traumatiske påvirkning af hovene, der opstår, når jorden er stenhård og knoldet. Mange heste bliver bare ømtåede, når vinterfrosten hærger, men heste som i forvejen er disponerede for forfangenhed, kan nemt komme forbi stadiet med ømme hove og få en betændelsesreaktion i lamellerne, og derved blive forfangne. .

Første gang bragt i Brogaardens Nyhedsbrev, Januar 2013.