Doping i sport er et emne, som har fået meget omtale i de seneste par år og specielt indenfor human international sport har antallet af positive dopingtests været stigende. Doping i hestesporten har også været under luppen og positive dopingtests har forårsaget, at heste og ryttere er blevet diskvalificeret eller mistet medaljer på den konto. Indenfor væddeløbssporten er det ikke kun løbet, der er tabt, men også hestens værdi, der falder.
Doping i forhold til fodermidler er for den almindelige rytter og hesteholder en meget svær opgave at gennemskue, da det kræver en stor viden om de enkelte råvarer og de stoffer, som råvarer kan indeholde, der potentielt kan udgøre en dopingrisiko. For at være på den sikre side er rytteren derfor nødt til at fravælge fodermidler, som reelt ikke udgør en risiko.
På FEI’s hjemmeside findes der en søgemaskine, hvor det er muligt, at indtaste et stof for at finde ud af om det er på dopinglisten. På FEI’s hjemmeside står der, at stoffer som ikke står på den forbudte liste, ikke er forbudte at bruge medmindre de har en lignende kemisk struktur eller biologisk effekt, som andre forbudte stoffer. Dette betyder, at rytteren skal have kendskab både til den måde det virker i hestens krop samt den kemiske opbygning af de enkelte stoffer og det kræver en mere dybdegående viden og forståelse.
Doping og fodertilskud
Når det gælder doping og fodertilskud, urter eller naturmedicin er der tale om alle former uanset om det anvendes intravenøst (i blodet), topikalt (på huden), intramuskulært (i musklen), subkutant (under huden) eller oralt (indtages/spises), da de fleste af disse midler både virker lokalt, men også har en systemisk virkning altså bevæger sig rundt i kroppen med blodbanen.
Teknologien har også ændret sig, hvor man i dag kan finde spor i f.eks. blod og urin fra stoffer der før i tiden slet ikke kunne spores. Det beroligende stof acepromazin, kunne i 1960 ikke findes i hestens urin, men i dag kan det findes i op til 5 dage efter administration. Derfor er det også blevet lettere for den ærlige topatlet at blive taget for doping, da både kontamination fra miljø, men også tildeling af fodertilskud, hvor der ikke er en kontrolleret ingrediensliste eller registreringssystem, kan være kontamineret.
I doping er der tale om to forskellige kategorier, i klassificeringen:
- De forbudte substanser er stoffer, der er blevet dømt af FEI, ikke at have en legitim anvendelse indenfor hestemedicin eller er i høj risiko for misbrug, hvis det anvendes. Dette kan være antidepressive midler, antipsykotikum eller nervesystem stimulanter osv. Disse stoffer må ikke findes i en hest på noget tidspunkt uanset niveauet det findes på.
- De kontrollerede substanser, er en liste af stoffer, som potentielt kan fremme præstation, hvis tildeles over et bestemt niveau. Nogle eksempler kan være antiinflammatoriske substanser, lokalbedøvende midler, bronkodilatatorer, altså midler som udvider bronkierne, hostehæmmende samt andre former for naturmedicin. Disse stoffer kan være præstationsfremmende afhængig af, hvornår det gives samt dosering. Her vil der ofte være en karenstid afhængig af, hvilket stof, der er tale om.
Fodertilskud indeholder mange forskellige ingredienser og denne artikel beskæftiger sig med enkelte substanser, som vurderes at kunne være til stede i fodertilskud eller substanser der kan være til stede omkring hesten, hvilket også udgør en risiko for kontaminering af hestens foder. I nogle tilfælde vil der være en karensperiode på foderet, hvis kendte stoffer forekommer i foderet, men i andre tilfælde vurderes det ikke at være en risiko og karens er derfor ikke påkrævet.
Eksempler på forbudte substanser, som kan forekomme i fodertilskud
Kava (Piper methysticum) er en grøn plante med hjerteformede blade og er på den forbudte liste og må derfor ikke kunne spores i hesten. Kava er ikke så almindeligt i tilskud til heste, men kan findes i beroligende produkter mod stress eller angst. Kava anvendes i human medicin, som et antipsykotikum, men er også her anvendt mod stress, angst og søvnløshed.
Morfin findes på den forbudte liste og der er derfor ingen øvre grænse for, hvor meget morfin der må findes i hesten. Morfin udvindes af opiumvalmuen og ofte ses der valmueblomster på kornmarker, hvilket kan udgøre en risiko, hvis hesten fodres med korn fra egne marker med mindre kontrol i forbindelse med kontaminering. Birkes er de modne frø fra opiumvalmuen og findes der birkesfrø eller rester fra valmueblomster i det korn hesten fodres med, vil der være en øget risiko i forhold til doping. Morfin og andre opiumalkaloider findes hovedsageligt i valmuens mælkesaft, men birkesfrøene kan blive forurenet med mælkesaft og dermed indeholde opiumalkaloider. Opiumalkaloider findes også i andre planter som fx giftsalat og disse findes naturligt også i Danmark. Morfin påvirker hestens centralnervesystem og virker smertelindrende, hostelindrende samt angstdæmpende.
Eksempler på kontrollerede substanser, som kan forekomme i fodertilskud
Hordenin er et stof, der findes naturligt i en bred vifte af planter, men kan også forekomme i både græs og i byg. Når kornet går i spiring, vil det naturlige hordeninindhold stige, hvilket betyder at det findes i større mængde i fermenteret eller maltet byg. Hordenin hører til kontrollerede substanser, fordi det findes naturligt i forskellige græsser, planter og kornsorter. Det er meget svært at undgå eftersom stoffet findes naturligt og derfor kan det ikke elimineres helt. Hordenin virker præstationsfremmende ved at øge kroppens frigivelse af adrenalin og noradrenalin.
Dimethyl sulfoxid (DMSO) er et naturligt stof, der findes naturligt i hesten, så vel som i hestens foder herunder helt almindelige foderstoffer som lucerne og havre. DMSO er kendt for at have antiinflammatoriske virkninger. Det kan anvendes på huden, intravenøst og indtages via foderet.
Salicylsyre hører også til under kontrollerede substanser, da det er en normal metabolit i hestens urin. Den findes i mange forskellige typer planter, herunder specifikt i lucerne. Som medicin anvendes salicylsyre, som et antiinflammatorisk middel i cremer eller salve til hudinfektioner eller lign. Derudover findes der midler mod sur stråle med salicylsyre.
Koffein er en methylxanthin alkaloid og findes i høj grad i naturen. Koffein hører under kontrollerede substanser og virker mildt stimulerende på centralnervesystemet samt udvidende på bronkierne og blodkarrene. Under xanthin alkaloiderne hører også theophyllin fra te og theobromin fra chokolade. Det er blevet vist, at fodres en hest med 10 M&M’s med peanuts giver det en påviselig koncentration af theobromin og coffein i urinen i op til 48 timer.
Baldrian stammer fra roden af valerianeplanten og kan findes på dopinglisten som valerenic acid under kontrollerede substanser. Valerenic acid er en syre, som er en del af den essentielle olie, der findes i valerianeplanten. Baldrian har en beroligende virkning og anvendes ofte mod stress, angst, uro eller mod søvnløshed.
Devil’s Claw eller djævleklo er en urt, som har det botaniske navn Harpagophytum procumbens og findes på den kontrollerede liste. Djævleklo har en antiinflammatorisk effekt og har været brugt til mange ting igennem årene herunder forstoppelse, mod nyre og galdesten samt gigtlidelser. Den har også vist at have en positiv effekt på rygsmerter, ledinflammation, lændesmerter, muskelsmerter samt mave og leverproblemer.
Hvem er den ansvarlige og hvad kan man gøre?
Det er rytteren, træneren og veterinærens ansvar, at holde sig opdateret på ændringer i forhold til dopinglisten samt at kende detaljerne omkring det tilskud eller medicin hesten får. Uvidenhed kan desværre ikke bruges, som forsvar mod en positiv dopingtest.
Derfor er den generelle anbefaling fra FEI:
- At sætte sig selv samt alt personale, der skal have noget med hesten at gøre i tiden op til og under stævnerne, ind i virkning og funktion af alt foder og fodertilskud, som hesten får.
- At føre logbog for at kunne dokumentere, hvilke fodertilskud hesten har fået, samt hvor meget og hvornår
- At have et tæt samarbejde med veterinær op til og under stævnerne
- At have et tæt samarbejde med foderproducenten og evt. få bekræftet skriftligt, at fodertilskuddet ikke indeholder stoffer, der er på dopinglisten.
- Anvend udelukkende foder og tilskud fra anerkendte producenter, som har et certificeret registreringssystem, hvor batchnummer kan spores.
- Er der nogen som helst tvivl om tilskuddets indhold eller om der evt. kunne være risiko for substanser på dopinglisten, så lad være med at bruge det!
Læs mere her:
- FEI homepage: http://prohibitedsubstancesdatabase.feicleansport.org/search/
- 2021 Prohibited Substances List.pdf (fei.org)
- International Federation of Horseracing Authorities (ifhaonline.org)
- DMSO (Dimethyl sulfoxide) AND MSM (Methylsulfonylmethane) NOW HAVE INTERNATIONAL RESIDUE LIMITS. (nhra.co.za)