Information om kaniner og gnavere

Kategorier

Nyheder

Billede af lysebrun kanin

Hvordan skal man fodre sin kanin?

Skrevet af Dyrlæge og ekspert i kaniner Mette Louise Halck fra AniCura Københavns Dyrehospital.
mandag, juli 01, 2019
Fodring af kaniner

Hvad spiser kaniner?

Der er mange muligheder, når man skal vælge foder til sin kanin, men hvad er egentlig bedst, og hvad har kaninen reelt brug for at spise? Her får du gode råd fra dyrlæge og ekspert i kaniner, Mette Louise Halck fra AniCura Københavns Dyrehospital.

En kostplan for kaniner bør se sådan ud:

  • 85% hø
  • 10% grønt (ca. 1 dl grønt pr kg kanin pr dag)
  • 5% kraftfoder
  • Grene

Hvorfor er hø vigtigt?

Hø er den vigtigste del af kaninens foder og skal gives ad libitum. Hø forsyner kaninen med fibre, som er livsnødvendige for at opretholde en sund fordøjelse, aktivere kaninen og sikre en masse tyggetid, der er med til at slide tænderne, som vokser hele kaninens liv. Det vigtigste er at finde noget hø som din kanin har lyst til at spise. Giv hø med flere forskellige græssorter i og tilbyd flere forskellige typer hø, også gerne samtidigt, for at sikre en god og varieret kost. Generelt skal hø være grønt, uden støv og dufte friskt. Kaninen skal som minimum spise en daglig bunke hø på størrelse med sig selv.

Hvilken slags grønt spiser en kanin?

Den næststørste del af kaninens foder (ca. 10%) skal være grønt. Grønt bør bestå af følgende:

  • 75% af det grønne: Mørke salater, græs, mørkt bladgrønt (gulerods- selleritoppe), friske krydderurter (basilikum, persille), ukrudt (skvalderkål, mælkebøtter, vejbred, brombærblade) og kål.
  • 15% af det grønne: Peberfrugt, selleri, fennikel, squash, gulerod.
  • 10% af det grønne: Frugt (blåbær, jordbær, æble, kiwi). Kernerne i frugterne fjernes.
  • Undgå stenfrugter som avokado, kartofler, majs, rabarber, løg, hvidløg, porrer.

Undgå at give din kanin frugt hver dag, da det indeholder meget sukker. Grøntsagerne skal være friske og fodres når de er stuetemperatur. Hvis kaninen ikke er vant til at spise grønt, skal den langsomt introduceres til det. Hvis man går for hurtigt frem kommer der ubalance i kaninens tarmflora.

Hvilken kraftfoder skal min kanin spise?

Der er mange forskellige typer kraftfoder, når man står i butikken, og det er nemt at tro, at kraftfoder er det vigtigste i kaninens diæt, men faktisk er det kun 5% af kaninens samlede foder, der skal udgøres af kraftfoder. Kraftfoderet fungerer som kaninens vitaminpiller. Det er derfor vigtigt at kaninen spiser alt sit kraftfoder og at der ikke ligger rester tilbage når man fylder op igen. Der bør aldrig fodres med et blandingsfoder – såkaldt müeslifoder. Kaniner er ligesom børn og spiser det de bedst kan lide. Derved vil de vælge de sukkerholdige og fedtholdige foderemner i skålen ud og ikke få de vitaminer og mineraler de har brug for. Ved at vælge et kvalitetsfoder som Burgess Excel eller Science Selective, kan man undgå både sortering, og sikre at kaninens næringsbehov er dækket. Regn med en spiseskefuld foderpiller pr kg kanin pr dag til den voksne kanin.

Hvorfor skal en kanin have grene?

Grene er en rigtig god kilde til fibre, giver masser af aktivering og er med til at slide fortænderne. Grene som er velegnede til kaniner er: æble, pære, birk, bøg, hassel, brombær, gran og hindbærgrene. Man skal undgå at give kaninerne grene fra stenfrugttræer så som blomme og kirsebær.

Er kaninslik godt?

Når man gerne vil forkæle sin kanin, er det let at blive fristet til at købe nogle af de mange typer af kaninslik som butikkerne bugner med. Når kaninen spiser kaninslik spiser den mindre hø, hvilket går ud over fordøjelsen, samtidig med at den laver mere af den bløde natafføring der kan skabe problemer. Giv i stedet sundt slik. Dette kan være lidt tørrede blade, friske grene eller et stykke grønt. Det vil din kanin blive lige så glad for og du gør noget godt for din kanins sundhed. Det er mere dit behov end kaninens at give den kaninslik.

Skal jeg købe salt- og mineralsten?

Mange steder er det muligt at købe salt- og mineralsten til kaniner. Det skal man holde sig fra! Kaninerne har ikke brug for dem. Heller ikke til at slibe tænder på. Det klarer de ved hjælp af hø og grene. I bedste fald gør salt- og mineralsten ingen skade, men de øger risikoen for især urinvejsproblemer og blæresten betydeligt.