Græsningsstrategi

Græsningsstrategi

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
onsdag, maj 01, 2013
Aktuelt Fodring generelt Græs/heste på græs

Kalenderen siger snart maj måned, og man kan rigtig mærke at foråret er på vej nu. Dette betyder også at græsset for alvor begynder at gro, og mange hesteejere står overfor en snarlig indgræsning af deres heste. Dette har ført til mange spørgsmål i vores butikker og her hos os i rådgivningen, om hvordan hesteejeren bedst muligt kan indgræsse deres heste, for at mindske evt. komplikationer.

Du kan ikke undgå at skulle tilvænne din hest langsomt til det grønne saftige forårsgræs. Man kan ikke bruge græs supplementer som ”erstatning” for indgræsning da sukkerindholdet, samt væskeindholdet i disse produkter er stabilt, og generelt lavere end hvad der findes i det friske produkt på marken. Forårsgræs har et meget højt vandindhold (81-83 %) (kilde 1), højt proteinindhold (op til 25 %) (kilde 1) og sukkerindholdet varierer meget afhængig af sol, regn, jordbundsforhold, græssorter, osv. Vandindholdet i tørrede græsprodukter ligger typisk på 8-10 % (kilde1), proteinindholdet mellem 10-18 % (kilde 1&2), og sukkerindholdet ligger stabilt. Så det er altså to vidt forskellige produkter der er tale om her, og en hest har altså brug for langsom tilvænning til nyt foder, hvis vi skal minimere risikoen for fordøjelsesproblemer. 

Herunder har vi lavet en indgræsningsvejledning, som du kan bruge som rettesnor når du skal græsse din hest ind. Det er som sagt kun en vejledning, og er din hest ekstra sensibel overfor fodringsskifte, eller lider den af en særlig sygdom som forfangenhed, EMS, Cushing Disease eller andet, er der måske behov for at gå ekstra forsigtigt til værks, og rådfør dig gerne med din dyrlæge omkring din hests situation.  

 

 Dag 1-2

 Dag 3-5

 Dag 6-7

 Dag 8-9

 Dag 10-12

 Dag 12-14

 > dag 14

Start langsomt op med en 10-15 min. græsning

Du kan nu øge tiden til 30-45 min

Din hest kan nu komme på græs ca. 1 time

Du kan øge tiden til 2-3 timer dagligt

Tiden på græs kan øges op til 6 timer

Din hest kan nu sættes op til at gå 8-10 timer på græs

Din hest burde nu være i stand til at kunne få fuld tid på græs


For at minimere problemer opstået under indgræsning samt i græsningssæsonen, er det også vigtigt at man har styr på at den græsblanding man har i sine hestefolde, også er velegnet til den type heste man har gående. Det nytter derfor ikke noget at man har en græsblanding fuld af rajgræs (højt indhold af sukker og fruktan), designet til højtydende malkekvæg, i sin mark, hvis man har trivelige shetlandsponyer, eller andre typer trivelige heste og ponyer gående.

Der findes også mange forskellige måder at indgræsse og holde sine heste på græs. Nogle sætter dem ud på en stor mark i døgndrift, nogle lukker kun ud i få timer ad gangen, nogle stribeafgræsser og nogle bruger mundkurv. 

Mht. mundkurv, så er det et produkt som i større og større grad bliver spurgt ind til her i rådgivningen. Vores anbefalinger vedr. mundkurv til hest, er at de ikke må gå med den konstant, men maks. 2-3 timer ad gangen, da den, uanset hvad producenten siger, forhindrer hestens naturlige adfærd. Hold øje med din hest hvis den går med mundkurv på. Kan den indtage vand? Bliver den meget frustreret/aggressiv? Vi har set tilfælde hvor hesten har været så ivrig i at æde græs, at den har været helt sårbelagt på mulen, pga. den har trykket mulen mod jorden med stor kraft. Så vores anbefaling til mundkurv til hest er: Brug den med måde, omtanke og fornuft! 

Hvis din hest hurtigt bliver tyk af græsset, begrænser mange tiden hesten går på græs, hvilket der også er stor fornuft i. For så når hesten ikke at indtage så mange kalorier, som hvis den gik ude i længere tid. Men nu har ny forskning vist at hesten rent faktisk sætter ædehastigheden op i den kortere periode, således at den kan nå at indtage næsten dobbelt så meget græs på den periode, i forhold til en tilsvarende periode hvis den havde adgang til græs på fuld tid (kilde 3)

Hvad skal du fodre din hest med mens den går på græs? Dette afhænger af hvad den ellers bruges til i dagligdagen, hvor længe den går på græs, og hvordan dens kaloriebehov er. Har du en hest som trives fint med at gå på døgngræs, altså sagtens kan holde en tilpas foderstand, og bruges den kun let eller slet ikke, så vil Sure 'N Easy være en god løsning. Sure 'N Easy er et vitamin/mineral bolche, med en afbalanceret vitamin/mineralsammensætning i forhold til vores danske græsmarker. Sure 'N Easy er formet som små hestebolcher, for at lette doseringen. Din hest er dækket optimalt ind ved 1 bolche pr. 50 kg kropsvægt (for en hest i vedligehold). OBS! Det skal bemærkes at Sure ’N Easy KUN er til udvoksede heste som går på døgngræs. Har du en hest i vækst, eller går din hest kun på græs en del af døgnet, anbefaler vi i stedet Optimal 1 - Growth Balancer.


Er du i tvivl om hvilket produkt du skal anvende til din hest under indgræsning og gennem græsningssæsonen, er du altid velkommen til at kontakte os i Brogaardens Fodringsrådgivning på tlf.: 45 76 58 70.

 

Kilder:
1. Møller J, Thøgersen R, Helleshøj ME, Weisbjerg MR, Søegaard K, Hvelplund T (2005) Fodermiddeltabel 2005, Rapport no. 112, Landsudvalget for Kvæg
2.
Hartog Grass Mix, http://brogaarden.eu/media/HartogGrasMix_0907.pdf 
3. J. Ince,A. Longland,C. J. Newbold,P. Harris. Changes in proportions of dry matter intakes by ponies with access to pasture and haylage for 3 and 20 hours per day respectively for six weeks.
Journal of Equine Veterinary Science (2011) (I tryk pt.)