Nyheder

Giv dit føl den bedste start på livet

Om ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet.

Læs mere...

Forskerpris til lederen af Brogaardens rådgivning- og udviklingsafdeling for udviklingen af Immulix®

Læs mere...

Fodring ved pelsskifte

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen - et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop. Hårene i hestens pels vo

Læs mere...

Forholdsregler mod sne og frost

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter...

Læs mere...

Når hesten klør sig

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på. Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. 

Læs mere...
Forholdsregler mod sne og frost

Forholdsregler mod sne og frost

Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson
fredag, januar 25, 2019
Aktuelt Fodring generelt

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter:

  1. Manglende vandforsyning. Når vandet fryser, både på folde og i boksen, så begrænses den tidsperiode, hvor hesten har adgang til vand, og dermed bliver den daglige vandoptagelse lavere end den ellers ville have været. En voksen varmblodshest drikker ofte mellem 25 og 50 l dagligt afhængig af hestens aktivitetsniveau og foder. Hvis hesten ikke drikker nok risikerer den dehydrering og derved øget risiko for forstoppelse. Den bedste forebyggelse her, er at tilføre friskt og tempereret vand flere gange dagligt (også på folden) og sørge for at holde øje med at de automatiske vandingsanlæg stadig virker.
  2. Nedsat motion medfører desværre, at hestens tarmbevægelser bliver dårligere og langsommere. Når foldene er hårde og knoldede af frosten, bliver hestene mere forsigtige og bevæger sig mindre. Det kan være nok til at sætte tarmbevægelserne i stå hos nogle heste. Andre heste kommer ikke på fold, specielt i juledagene. Det gør problemet endnu værre og medfører en kraftig forøget risiko for forstoppelser eller gæringskolik. Hos de heste, som ikke bevæger sig på foldene eller ikke har muligheden for at komme på fold, må vi sætte ind med ekstra motion i form af ridning, gåture, longering i ridehus eller andet.
  3. Kulde medfører øget behov for energi/kalorier. Når det er koldt, har hesten brug for ekstra energi til at holde varmen. Hvis hesten ikke har en meget tyk vinterpels eller er forsynet med varme dækkener, bliver den hurtig kold, når temperaturen er langt under frysepunktet og det samtidig blæser. Denne kulde sætter hestens stofskifte og forbrænding i vejret, og det medfører at hesten bliver mere sulten. Hvis hesten får begrænsede mængder fordøjeligt grovfoder (hø eller wrap) og samtidig har adgang til halm, så ender hesten ofte med at spise langt mere halm end den plejer, og det ender også i kolik og forstoppelse. Hold derfor øje med hestens halmforbrug og sæt forebyggende ind med øgede mængder hø eller wrap, medmindre hesten har et problem med alvorlig overvægt eller forfangenhed.

Forfangenhed er ikke noget vi normalt forbinder med vinter og kulde. Det grønne og saftige græs i forårsperioden er en mere klassisk årsag til forfangenhed hos heste. Men hver eneste vinter, hvor hård frost sætter ind i en periode, oplever vi heste, der bliver forfangne. De fleste hesteejere har svært ved at forstå sammenhængen og bliver ved med at sige: ".jamen, hesten har jo ikke fået græs!"

Men hvad er så forklaringen på forfangenhed her om vinteren? Oftest skyldes forandringerne den traumatiske påvirkning af hovene, der opstår, når jorden er stenhård og knoldet. Mange heste bliver bare ømtåede, når vinterfrosten hærger, men heste som i forvejen er disponerede for forfangenhed, kan nemt komme forbi stadiet med ømme hove og få en betændelsesreaktion i lamellerne, og derved blive forfangne. De heste som tidligere har været forfangne, og ikke har beslag på for at beskytte hovene mod det knoldede underlag, er særligt udsatte, og derfor bør de få sko på eller andre former for "boots".

Første gang bragt i Brogaardens Nyhedsbrev, Januar 2013.