Rådgivning FAQ

Kategorier

Nyheder

Skal jeg vælge hø eller wrap, og hvad er forskellen?

Skal jeg vælge hø eller wrap, og hvad er forskellen?

Skrevet af
torsdag, september 13, 2018

Hvad er wraphø?

Almindeligt hø er tørret græs, der er bundet i baller, når det er tilstrækkeligt tørt. Hø er et ideelt grovfoder til heste, da der er et højt tørstofniveau i det.

På grund af vejret kan det være svært at lave helt tørt hø i Danmark og opbevare det korrekt. Der kan derfor forekomme problemer med mug og skimmel i høet, hvilket er usundt for hesten at spise.

Wrap er også græs, som i stedet er pakket ind i plastik, når det er delvist tørret. Ved højt vandindhold danner indpakningen et iltfrit og surt miljø, der fremmer væksten af mælkesyrebakterier og hæmmer væksten af gærceller, svampe og andre uønskede bakterier. Det nedsætter risikoen for mug og skimmel og er med til, at wrappen kan holde sig bedre.

Skal jeg vælge hø eller wraphø?

Der er en større og større tendens til at lave wrap pga. forlænget holdbarhed og bedre opbevaringsmuligheder, men wrappet hø - også kaldet wraphø eller måske mere populært hestewrap vinder frem. Her er tørstofindholdet så højt, at det er hø eller tæt på, men pakket i plastik, så det ikke tager fugt ved opbevaring og mugner. Det kan give udfordringer at pakke så tørt materiale, da der ikke sker samme konservering, som ved den våde wrap.  

For både hø, wrap og hestewrap gælder det, at mængden af protein og fibre afhænger af slættidspunktet og kvaliteten.

Nogle heste med sart mave kan være følsomme over for det lidt surere wrap og disse vil næsten altid fungere allerbedst på rigtigt hø. I så fald skal du selvfølgelig gå efter hø, men ellers kan du med fordel starte med wrap, våd eller tør.