FAQ


Hesten mangler energi under arbejde

Heste kan typisk mangle energi fordi mælkesyre er ophobet i musklerne. Det kan også være på grund af væske- og elektrolytmangel, eller fordi langvarigt arbejde har udtømt glykogendepoterne i muskler og lever. Ofte er det en kombination af flere ting, og derfor kan det være et detektivarbejde at finde frem til årsagen. Væsentligt er det, at hesten får nok grovfoder. Den skal minimum have 1,75-2 kg per 100 kg hest per dag for at få tilstrækkeligt med fibre.

Fibre fra grovfoderet (hø, wrap, lucerne etc.) giver den udholdende energi under arbejde. Får hesten for lidt fibre i foderplanen og måske samtidig for meget korn, kan det også medvirke til manglende energi. Her er det bedre både for præstationen og hestens sundhed at give mere grovfoder og reducere mængden af korn.

Hesten skal også være dækket ind med alle de vigtige vitaminer og mineraler. Tilskud af salt eller elektrolytter bevarer en god væskebalance. Er hesten blevet træt i forbindelse med pelsskifte, kan man prøve at supplere med et tilskud af B-vitaminer. Er man i tvivl om hestens almene trivsel, bør den tilses af en dyrlæge.