Få de bedste foder tips til din kat i vores artikel fra Brogaarden

Fodringstips til katten

Skrevet af
mandag, oktober 11, 2021
Optimal fodring
  • Et godt tip er, at jævnligt veje din kat, både som killing og voksen. Det er en god hjælp til om katten vokser som den skal, og om den er ved at blive for tynd, eller for tyk. 
  • Katte er ofte kræsne, så det kan være en god ide at når man skifter fra et foder til et andet at fodre i to skåle, fremfor at blande de to forskellige slags foder sammen. For kan den ikke lide det nye foder kan det påvirke at de heller ikke vil spise det gamle. Ellers fortsætter man bare foderskiftet ved at fordele mindre af det gamle, og mere af det nye indtil man er på fuld portion af det nye foder. Dette må gerne gøres over minimum en uges tid. 
  • Det er selvfølgelig altid hyggeligt at forkæle sin kat med godbidder- men en god huskeregel er at godbidderne ikke må fylde mere end 10% af kattens daglige kalorieindtag. 
  • Katte mangler det enzym der skal bruges for at nedbryde laktose, og skal derfor ikke have mælk/fløde, dette kan gi dem diarré. Hvis du har killinger der har behov for supplement til moderens mælk- er det vigtigt at dette er mælk lavet til killinger. 
  • Nogen madvarer kan katte ikke tåle, så undersøg det inden du giver noget af din egen mad. Eksempler på madvarer de ikke tåler: rosiner, chokolade, løg, hvidløg, rå fisk og avocado for at nævne nogle få. 

 

Killing

Killinger begynder at spise fast føde- tørfoder når de er mellem 4-8 uger. De har meget små maver, og skal derfor have sit foder delt ud over flere måltider i løbet af dagen. Fri tilgang til foder kan være en fin løsning til killingen. En killing har optil tre gange så højt energibehov som en voksen kat. De vokser eksplosivt, og har et meget højt aktivitetsniveau. Derfor er det vigtigt at katten det første år tildeles foder til killinger da dette har et højere proteinniveau, og andre næringsstoffer som er nødvendig under vækst. 

 

Voksen 

En kat betegnes som voksen fra etårsalderen, og det vil her være tid til at skifte fra killingefoder til voksenfoder.

Også de voksne katte kan fungere godt med fri tilgang til foder, dog er det vigtigt at tage højde for om din kat er neutraliseret (kastrerede, eller steriliseret) da de oftere har tendens til overvægt. Disse katte kan ofte ikke regulere sit eget foderindtag. Giv din kat foder to til fem gange om dagen, det er en fordel med mange små måltider. Det er en fordel at tildele de neutraliserede katte foder der er kalorie reduceret – light/steriliseret udgaver da det er vigtigt at katten stadig har en god mæthedsfornemmelse selv om den får færre kalorier. 

Katte har glæde af at fodres igennem aktivitet, og der er meget aktivitetslegetøj at købe. Man kan også selv være kreativ med alt fra æggebakker til flasker, og lave udfordringer som kræver at din kat skal gøre noget aktivt for at få tilgang til sit foder.

 

Senior

Det er meget individuelt - også for katte hvornår de regnes som senior. Men i intervallet 7-10 år begynder der ofte at ske nogle ændringer. Det afhænger af din kats aktivitetsniveau hvornår den eventuelt får et behov for færre kalorier. Det er en god idé at holde øje med foder indtaget til den ældre kat, både for at undgå at den bliver for tyk. Men også for tidligt at opdage ændrede spisevaner, for eksempel at den får nedsat eller manglende appetit. Det kan være tegn på sygdom, tandproblemer eller andet.  Det er vigtigt med et balanceret mineral indhold, da organer som nyrer og hjertes funktion nedsættes med alderen. 

Husk at der er store individuelle forskelle når du kikker på vejledninger angående fodermængde, er min kat senior? m.m. Det er vigtigt at du får dækket lige nøjagtig din kats behov.