Hvorfor fælder min kat så meget?

Hvorfor fælder min kat så meget?

Skrevet af Malene Klug-Dambmann, Cand. Scient. Animal Science med speciale i foder.
lørdag, maj 04, 2019
Katte Killinger

Størstedelen af vores firbenede venner har pels, som de er mere eller mindre disponeret for at fælde, i perioder med temperaturskifte og ændret dagslængde. Selvom det kan føles som om, at de fælder kun for at sætte deres præg på indretningen, så er fældning en ganske naturlig egenskab, som hjælper med regulering af kropsvarmen. Tab af pels er styret af hormoner, såsom melatonin, der reguleres alt efter dagslængden. Dermed vil der for den fældende kat altid være en vis mængde hår, der skal udskiftes i sæsonskifte og ved ændringer i vejret.

Når din kat fælder

Dog kan fældning også skyldes fodring med et lavkvalitets foder eller et foder, der ikke er opbevaret efter foderposens forskrifter. Dette kan resultere i mangeltilstande af essentielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler, hvor atypisk fældning er et hyppigt symptom. Derfor kan det for kattens bedste godt betale sig, at investere i et sundt kvalitetsfoder, der dækker dets ernæringsmæssige behov. Derfor anbefales det altid, at fodre med et allerede præfabrikeret komplet fuldfoder, hvor supplerende tilskud er unødvendige. Dette kan både være sundest for dit kæledyr og samtidig spare dig tid og penge. At købe et lavkvalitets foder hvor tilsætning af supplerende tilskudsfoder er nødvendigt kan snildt overstige de økonomiske omkostninger fra et komplet kvalitetsfoder. Ligeledes vil der være en øget risiko for at forværre kæledyrets foderudnyttelse af det pågældende foder.

En stresset kat fælder

Fældning kan også være stress-relateret, hvilket der er mulighed for at gøre noget ved. Først gælder det om at finde stress-kilden. Blandt andet kan længerevarende skift i miljøet eller mangel på forudsigelighed øge risikoen. Har du en mistanke om stress, kan katten blive undersøgt af en dyreadfærdskonsulent eller træner.

Sygdomme der nedsætter optagelsen og udnyttelsen af et foder, kan ligeledes øge fældning hos dit kæledyr. Derfor er det vigtigt at opsøge en dyrlæge, hvis du oplever pletvis eller atypisk meget fældning udenfor sæson. Hvis du gerne vil høre mere om pelskvalitet og ernæringsmæssige mangeltilstande, der kan medføre en øget fældning samt forringet hud- og pelskvalitet, er du meget velkommen til at kontakte os.

Den mest effektive måde at komme mængden af pels i hjemmet til livs på er regelmæssig børstning af dine hunde og katte. Det kan anbefales at gøre det udendørs, så du kan spare på rengøringen.

Referencer:

Aspinall V. & Cappello M. (2013) Introduction to veterinary anatomy and physiology. Second edition. Elsevier Ltd.

Case L. P. et al. (2011) Canine and feline nutrition: a resource for companion animal professionals. 3. udgave. Elsevier Health Sciences.

Sjaasted Ø. V. et al. (2010) Physiology of Domestic Animals. Second edition.

Watson T. D. G (1998) Diet and Skin Disease in Dogs and Cats. American Society for Nutritional Sciences.