Slanketip til din hest

Slanketip til din hest

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
fredag, januar 10, 2020
Aktuelt Foderstand Overvægt

Er din hest kommet lidt for godt i stand hen over julen, så er her nogle gode råd og retningslinjer der kan hjælpe den med at tabe sig:

  1. Den skal forbrænde flere kalorier end den indtager. Det vil sige man skal enten skrue ned for kalorier eller op for motionen og ideelt set begge dele. Motion har nemlig flere gode effekter end bare kalorie forbrænding, generelt er motion godt for hesten og det hjælper med at øge muskelmassen, hvilket kan øge den basale forbrænding.

 

  1. Kig på alt hvad hesten spise i løbet af dagen. Det vil sige krybbefoder, hø/wrap, tilskud, græs på folden osv. Det giver et samlet overblik, som er nødvendigt for at sætte ind det rigtige sted i foderplanen.

 

  1. Grovfoder: en hest skal have 1,75-2kg hø/wrap pr 100 kg kropsvægt. Hvis din hest er lidt godt i stand, kan man nedsætte mængderne til 1,5 kg pr 100 kg kropsvægt. Det er vigtig at hesten får nok grovfoder da den ellers kan få problemer med fordøjelsen, der er altså grænser for hvor meget man kan sætte den ned i. Hvis det hø/wrap man fodrer med er meget kalorieholdigt, kan det være en god ide at prøve at finde noget der er lidt mere kaloriefattigt. En grovfoderanalyse kan hjælpe her.

 

  1. Foder: Hestene er afhængige af de vitaminer og mineraler som er i krybbefoderet, da hø/wrap og græs i Danmark ikke kan forsyne hestene fuldt ud. Uden den rigtige mængde vitaminer og mineraler kan hesten ikke fungere rigtigt og dermed heller ikke nedbryde de overskydende fedtdepoter. Hvis man giver store mængder foder for at dække hesten ind, eller giver foder med et højt energiniveau, kan man skifte til et foder der er mere koncentreret, så mængderne bliver mindre og et foder der indeholder færre kalorier og som har en mere slankevenlig energikilde (fibre/olie frem for stivelse/sukker).

 

Eksempler på foder (alle tre skal gives sammen med hø/wrap):

 

Brogaarden Optimal 1 Growth Balancer

Et meget koncentreret foder med lille udfodringsmængde og dermed også meget lille kaloriemængde. Velegnet til rideheste, da det indeholder proteiner af en meget høj kvalitet og derfor bidrager med de byggesten, som en hest i arbejde har brug for.

 

Brogaarden Optimal 5 Leisure Balancer

Leisure Balancer er meget koncentreret og energien kommer fra fibre og olie, hvilket giver en langsomt frigivelse frem for hvis energien kommer fra sukker og stivelse. Fibrene øger tyggetiden, hvilket er godt for fordøjelsen.

 

Brogaarden Optimal 10 Icelandic Nature

Har et lavt kalorieindhold, med fibre som den primære energikilde. Højt indhold af vitaminer og mineraler samt urter og gærkultur der støtter et stabilt tarmmiljø.

 

Hvis du skal have hjælp til at lave en slankeplan for din hest, så kontakt Brogaardens Fodringsrådgivning på telefon 45765870.