Når grovfoderet mangler

Når grovfoderet mangler

Skrevet af Mette L. Nymand, Cand. Agro.
tirsdag, juli 17, 2018

Dette års sommer er helt ekstraordinært varmt med en meget lang periode uden regn, desværre med den konsekvens at udbytte af 1. slæt hø og wrap er lavere end normalt. Vi kan stadig håbe på, at vejret vender lidt, så der er mulighed for et godt 2. slæt, men hvad skal man gøre, hvis grovfoderet mangler?

Grovfoderet (hø/wrap) er alfa & omega i hestens fodring, hvor det desværre ikke bare kan erstattes af mere kraftfoder. Det vil altid være at foretrække, at hesten får hø eller wrap, hvis det er muligt at anskaffe.

Har man mangel på grovfoder, skal der i stedet suppleres med fibre, hvor der er forskellige muligheder afhængig af hestens behov. Er der mulighed for at bruge hø/wrap, men ikke nok til hele vintersæsonen, er det bedre at fordele mængden af hø/wrap, så der er nok til hele perioden, og så supplere med fibre, som en fast bestanddel af foderplanen, fremfor at starte med at bruge alt hø/wrap, og risikere at løbe tør for grovfoder.

Græsmængden er også i nogle områder allerede sparsom, hvor det er nødvendigt at tildele grovfoder (hø/wrap) og tilskudsfoder, men i justerede mængder i forhold til græsmængden/tiden på græs – det er vigtigt at hesten holdes i en tilpas foderstand. Hesten er planteæder og har brug for fordøjelige fibre (f.eks. hø, wrap, lucerne m.fl.) – mangel på disse kan øge risikoen for forskellige fordøjelsesproblemer. Hvor meget hø/wrap hesten skal have, er afhængig af græsmængden og foderstanden. Den anbefalede minimumsmængde grovfoder (Hø/wrap) – hvis hesten ikke får græs - er 1,75-2 kg hø/wrap per 100 kg hest, svarende til 5-6 kg/dag til en pony på 300 kg (normalvægt). Denne mængde hø/wrap er nødvendig for at sikre hestens behov for fordøjelige fibre og sikre en sund og velfungerende fordøjelseskanal. Hø/wrapmængden skal fordeles på min. 2 gange pr. dag. Hvis den nemt bliver for tyk, kan man også tildele lidt halm/frøgræshalm for at øge beskæftigelsen og tyggetiden. Halm og frøgræshalm vil dog ikke kunne erstatte tildelingen af hø/wrap, da fibrene i halm/frøgræshalm kun er meget lidt fordøjelige for heste og bidrager derfor ikke med tilstrækkelig mængde fordøjelige fibre. Man skal være opmærksom på at tilvænningen til wrap skal ske over en længere periode end tilvænningen til tørt hø for at reducere risikoen for fordøjelsesproblemer.

Hvilket fiberprodukt man kan supplere med, er individuelt og afhængig af hestens foderstand, brug, hvor meget grovfoder (hø/wrap), der er til rådighed samt evt. specielle hensyn. Nedenfor er listet et uddrag af forskellige muligheder, samt hvad man skal være opmærksom på. Det vil altid være at foretrække at kombinere forskellige fiber-kilder, for at undgå ensidig fodring. Bruger man eksempelvis lucerne som et grovfoder-supplement, skal man specielt være opmærksom på den totale tildeling af protein og kalcium i foderplanen. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte Brogaardens Fodringsrådgivning tlf. 45 76 58 70 eller på mail.

 

Eksempler på fibre-produkter, man kan supplere med:

Brogaarden Lucerne
Hartog Gras Mix
Speedi Beet
Fibre Beet