Sådan kan du opretholde din avlshoppe eller unghests almene fodertilstand.

Har din avlshoppe eller unghest brug for lidt ekstra?

Skrevet af Maria Brun-Rasmussen, Cand. Agro.
fredag, juni 23, 2017
Drægtig/diegiv. hoppe Heste Kåring Unghest 1-ca. 3 år

At lave en god ridehest er krævende og mange tanker går forud for føllets ankomst. Det er både valg af den rigtige hingst til hoppen, pasning og fodring af hoppen under drægtigheden og overvågning af hoppens almene tilstand. Alt dit hårde arbejde har nu endelig resulteret i et fint og sundt føl. Og intet er mindre tilfredsstillende end at se føllet vokse sig stor og smuk. I denne proces spiller foderet en stor rolle for korrekt vækst og udvikling af skelettet og muskler for at opnå det fulde genetiske potentiale.

Fra føllet er 2 måneder begynder behovet for vitaminer og mineraler at overstige, hvad føllet kan få fra mælken og det anbefales at stille og roligt at begynde fodring fra denne alder. Det giver også mere ro omkring fravænning, hvor føllet er bekendt med fodret og får det i fuld mængde, så denne del ikke er nyt og stressende for dem. Fravænning kan ellers være stressende for nogle af de unge heste, hvilket kan gå ud over appetitten. Nogle går helt fra foderet i dagene efter fravænning, hvilket er uønsket, da ujævn næringsstofoptag kan påvirke væksten negativt. Hold godt øje med føllets huld (fedt) efter fravænning, så der hurtigt kan rettes op, hvis føllet ikke følger vækstkurven.

Til avlshopper og føl, som af den ene eller anden årsag har svært ved at opretholde en passende foderstand f.eks. ædle racer eller, som ikke spiser store nok mængder grovfoder (hø/wrap) er et vitamin og mineraltilskud ikke nok og kalorier skal tilføres via foderet også. Her kan eventuelt suppleres med "rene" kalorier i form af olie, Equi-Jewel eller lignende, som ikke indeholder "basis" vitaminer og mineraler. Eller man kan vælge et "fuldfoder", som Optimal 2 – Stud Advancer, som er specielt udviklet til avlshopper, hingste, føl og ungheste, som har brug for ekstra hjælp til at opretholde en passende foderstand. Her fås både vitaminer og mineraler i et afstemt niveau til udvikling af et sundt og stærkt skelet samtidig med at heste får tilført ekstra energi, så foderstanden bedres. Det kan f.eks. være avlshopper, som giver meget mælk og derved afmagres og behovet for kalorier er stort eller ungheste med nedsat appetit for hø og wrap.

For yderligere information om de forskellige produkter - klik på link nedenfor: