Forfangenhed hos heste i Danmark

Forfangenhed hos heste i Danmark

Skrevet af Mette L. Nymand, Cand. Agro.
torsdag, oktober 27, 2016
Forfangenhed Heste Resumé

En ny undersøgelse har undersøgt risikofaktorer for forfangenhed hos heste i Danmark. Formålet med undersøgelsen var at identificere nogle af risikofaktorerne for heste i Danmark. Nye tilfælde af forfangenhed (heste som ikke tidligere havde været forfangne), tilbagefald hos heste som tidligere havde været forfangne, samt en kontrolgruppe (heste som ikke var forfangne) blev registreret. Alle tre grupper blev fuldt i 12 måneder.

Undersøgelsen viste at hesteracer af koldblodstypen <149 cm i stangmål (dvs. Shetlandspony, Fell, Welsh, Dartmoor pony, Islænder, Fjordheste, eller en blanding af disse racer), adgang til højkvalitets græs samt nylig ændring af græsmængde var væsentlige risikofaktorer.

33 % af alle de registrerede forfangne heste blevet humant aflivet inden for 12 måneder og over 90% inden for de første tre måneder efter diagnosen, primært pga. forfangenhed, sammenlignet med kun 7,5% af kontrolgruppen (ingen af forfangenhedsrelaterede årsager).

Efter 12 måneder var 95% af de diagnosticerede og overlevende heste ikke halte og 44% af disse var tilbage i samme arbejde, som inden de blev forfangne.

Dobbelt så mange af de heste som blev diagnosticeret vinter og forår blev humant aflivet indenfor de første 12 måneder, end de heste, der blev diagnosticeret sommer og efterår. Dette på trods af at der blev indrapporteret 5-10 gange så mange tilfælde i juni end de andre af årets måneder.

Ref. Luthersson N, Mannfalk M, Parkin TDH, Harris P, Laminitis: Risk factors and outcome in a group of Danish horses, Journal of Equine Veterinary Science (2016), doi: 10.1016/

j.jevs.2016.03.006.