Fodring af den højdrægtige avlshoppe

Fodring af den højdrægtige avlshoppe

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning,
tirsdag, januar 24, 2017
Drægtig/diegiv. hoppe Heste

En masse tid og kræfter bruges på hesteavl, lige fra at vælge den rigtige hingst og hoppen ifoles, til de elleve måneder er gået og føllet endelig ankommer! Korrekt ernæring af avlshoppen under drægtigheden kan spille en væsentlig rolle for at give din føl den bedste start på livet, samtidig med avlshoppen holdes sund.

Normalt betragter vi den sene drægtighed til at være de sidste 3 måneder før folingen, i hvilken periode føllet vokser hurtig, og øger kropsvægten med ca. 65% af dens samlede fødselsvægt. Ernæringsmæssigt støtte til denne hurtige vækst er vigtig, og en balance mellem at give nok næringsstoffer til at støtte føllets vækst, samtidig med at hoppen vedligeholder en tilpas foderstand, er afgørende.

For at imødekomme hoppens stigende behov for kalorier, protein og næringsstoffer bør man bruge et velegnet foder til den højdrægtige hoppe, hvor foder såsom Optimal 1 – Growth Balancer eller Optimal 2 – Stud Advancer vil være ideelt. Hvilket et foder som er mest velegnet til din hoppe, er helt afhængig af dens foderstand.

Optimal 1 – Growth Balancer

Optimal 1 – Growth Balancer er et koncentreret foder til avlshopper, føl og unge heste i vækst. Det gives i forholdsvis lav daglig mængde, hvorfor kalorieindtaget herfra også er lavt. Det henvender sig derfor til hopper og ungheste, som nemt opretholder en passende foderstand på et godt grovfoder.

Optimal 1 - Growth Balancer 15 kg

Du kan finde yderligere information om Optimal 1 Growth Balancer her

Optimal 2 - Stud Advancer

Optimal 2 Stud Advancer derimod er et müslifoder, videnskabeligt udviklet til avlsheste, der har et moderat til højt energibehov. Foderet er udviklet med henblik på optimal vækst for fravænnede føl 6-12 måneder og ungheste 1-3 år, optimal reproduktion hos drægtige og diegivende hopper samt avlshingste. Foderet har et moderat stivelsesindhold.

Du kan finde yderligere information om Optimal 2 Stud Advancer her 

Både Optimal 1 – Growth Balancer og Optimal 2 – Stud Advancer indeholder bl.a.:

  • Højt niveau af kvalitets protein for at opfylde behovene hos den drægtige hoppe
  • Øget indhold af næringsstoffer, herunder: kalcium, fosfor, kobber og zink for at støtte skelet udvikling
  • Antioxidanter (QLC- antioxidanter) til at støtte immunsystemet.

I de sidste 3 måneder af drægtigheden er den anbefalede mængde Optimal 1 – Growth Balancer: 170 g/100 kg kropsvægt pr. dag svarende til 0,9 kg til en 500 kg hest. Optimal Stud Advancer: 350 g/100 kg kropsvægt pr dag, svarende til 1,75 kg/dag til en 500 kg hest. Da fosteret vokser meget i den sidste del af drægtigheden og derved optager en del plads, kan det påvirke hoppens appetit. Foderet bør derfor være koncentreret og tildeles over flere små måltider, således at hoppen ikke skal indtage store måltider.

Hopper, som er drægtige for første gang, kan fodringsmæssigt være uforudsigelige og er nogle gange mere tilbøjelig til at tabe sig efter folingen, så vær ekstra opmærksom på dem, og ring til vores Fodringsrådgivning tlf. 45 76 58 70, hvis du er i tvivl om fodringen.

Hoppen bør holdes i en tilpas foderstand under hele drægtigheden. Hvis hoppen er undervægtig, kan det nedsætte mælkeproduktionen og herved også produktion af råmælk. Hvis hoppen ikke får tilstrækkelig energi (kalorier) via foderet i diegivningsperioden, vil hun i starten tære på sine egne depoter for at opfylde føllets behov. I takt med at hoppen taber sig, vil det påvirke mælkeproduktionen. Selvom vi ønsker at tildele tilstrækkeligt med kalorier til den drægtige hoppe, er det stadig vigtigt at hoppen ikke bliver overvægtig, da overvægt kan vanskeliggøre folingen og vil derudover også belaste hoppens led.

Og endelig vil vores råd være: husk at nyde det! Vores Fodringsrådgivning er altid klar til at hjælpe, så kontakt vores rådgivning, hvis du har nogen fodringsmæssige spørgsmål eller foderplanen skal justeres.