Muk hest - Regn og mudder

Efterår i regn og mudder

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
mandag, oktober 15, 2018
Heste Pels/Hud & Hove

Efterår og vinter er lig med sne, frost, regn og mudder, og alle de udfordringer med pels og hud der følger med.

Efterår og vintermånederne i vores land er desværre ikke kun præget af sne og frost, men til tider også af store mængder mudder. Det er hverdagen i rigtig mange hestefolde, og mange oplever at det giver udfordringer at have en hest der konstant har våde og mudrede hove og underben.

Når hesten går i vand og mudder, bliver huden opblødt og den naturlige beskyttelse overfor omgivelserne bliver svækket, og bevirker at huden bliver mere følsom. Mange prøver at komme problemerne til livs ved at vaske, fjerne mudder og evt. skorper og tørre kraftigt med håndklæder eller andet.

Heste på mudderfold

Men det er vigtigt ikke at ødelægge huden endnu mere ved at komme til at rive eller kradse i forsøget på at holde det hele rent øg tørt. Hvis man efterlader huden blødende og ildrød efter en hårdhændet behandling, har man skabt et nyt problem og er dermed ikke kommet meget videre. Men hvordan kan du så hjælpe din hest med at holde en sund hud, når den går på en mudderfold hele dagen?

  1. Det bedste er selvfølgelig at undgå mudder så meget som muligt.
  2. Man kan fjerne mudder og andet med varmt vand, når hesten kommer ind, pas på ikke at rive i huden, hvis det sidder godt fast, nogle gange kan det være en god ide at ”opbløde” særligt hårde mudderkager lidt tid inden man forsøger at hive den af. Man kan med fordel vaske hestens ben med en shampoo der indeholder klorhexidin, da det kan være med til at holde området rent. Når benene er rene, tørres de med en håndklæde, grundigt, men forsigtigt.
  3. For at hjælpe hesten med at opretholde hudens naturlige beskyttelse, er det vigtig, at sørge for at den får alle de næringsstoffer, den har brug for via en korrekt sammensat foderplan og evt. tilskud hvis det er nødvendigt.

OBS: Hvis du har mistanke om at hesten har infektion i huden på benene eller anden sygdom, skal du selvfølgelig kontakte dyrlægen, for at få hjælp og vejledning til at håndtere det.