Vælg det rigtige foder til forfangen hest

Vælg det rigtige foder til forfangen hest

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
mandag, oktober 15, 2018
Forfangenhed

Den vigtigste forholdsregel, når det kommer til forfangenhed, er at hesten eller ponyen ikke må sulte. Det er ekstremt vigtigt at en forfangen hest eller pony ikke sulter, da det kan øge risikoen for fedtlever, grundet en stor mobilisering af fedtvæv.

Forfangenhed er en sygdom, man helt sikkert bør gøre en indsats for at forebygge – for har din hest eller pony én gang været forfangen, har den en øget risiko for at blive det igen.

Forebyggelsen gøres bedst ved at holde hesten i tilpas foderstand og ved korrekt fodring, bl.a. at hesten får tilstrækkeligt med grovfoder (hø eller wrap), som er vigtigt for en god fordøjelse.

Som udgangspunkt bør der dagligt gives min. 1,5-2 kg hø eller wrap pr. 100 kg kropsvægt. Det er vigtigt at kende sukkerindholdet i grovfoder der anvendes til heste med tendens til forfangenhed.

Man bør også sikre sig, at hesten er dækket ind med vigtige næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler, for at understøtte immunforsvaret og en god hovkvalitet og - funktion. Til heste som har tendens til forfangenhed, bør man bruge foder til forfangen hest med højt indhold af fibre, næringsstoffer (protein, vitaminer og mineraler), samtidig med at indholdet af sukker og stivelse er lavt.

Vi oplever desværre ofte, at hesteejere ikke modtager den korrekte information omkring foder til forfangne heste. Mange får at vide, at det er en god idé at sætte hesten på en diæt bestående af halm og gulerødder, men det er i virkeligheden det værste, man kan foretage sig.

Det svært fordøjelige halm kan medvirke til at mikroorganismer i hestens tarmsystem udsultes og dør, hvilket kan resultere i fordøjelsesproblemer som f.eks. kolik. Samtidig indeholder gulerødderne meget sukker.

Faktisk indeholder gulerødder 6-10 % sukker, hvilke svarer til 120-200 g sukker i 2 kg gulerødder, som er med til at vedligeholde et dårligt fungerende tarmsystem. Med korrekt foder til en forfangen hest, sikrer man sig, at hesten får de næringsstoffer, den har brug for.

Ref. Luthersson, N. (2013): Den Store Foderbog, Brogaardens Forlag, 3. Ed.