Hvorfor spiser hesten sand/jord?

Hvorfor spiser hesten sand/jord?

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
mandag, februar 27, 2017
Fodring generelt Heste

Det er et godt spørgsmål, som kan være svært at svare på. Alle kan vist blive enige om, at det ikke er særligt hensigtsmæssigt, når man ser hesten slikke på jorden eller grave efter rødder med risiko for at indtage jord. Af gode grunde kan vi ikke få et direkte svar fra hesten, men der kan være flere mulige forklaringer på hvorfor.

Generelt er heste meget gode til at selektere i, hvad de indtager. Mange har nok oplevet en hest, som pænt efterlader det tilskudspulver, man af den ene eller anden årsag, har blandet i foderet. Alligevel sker det at hesten med vilje eller utilsigtet indtager jord/sand.

Der kan være forskellige situationer, hvor hesten kan indtage sand eller jord. Går hesten på jordfold uden adgang til grovfoder, kan hesten begynde at grave efter rødder i stedet, og kommer på den måde nemt til at indtage noget jord eller sand. I perioder med græs, hvor græsset ikke vokser hurtigt nok, eller hvis folden ikke er tilstrækkelig stor, kan hesten gnave græsset helt ned, og i den forbindelse også begynde at grave efter rødder. Løsningen på begge disse situationer er enten at undgå jordfolde/nedgnavede folde eller tildele grovfoder på folden. Mangel på salt eller elektrolytter kan også få hesten til at slikke på jorden. Hvis hesten sveder meget, og ikke får dækket saltbehovet, kan det få nogle heste til at slikke på jorden, da jorden kan smage lidt salt. I dette tilfælde vil et dagligt tilskud af salt eller elektrolytter kunne hjælpe på problemet. Har hesten specifikke områder på folden, hvor den graver efter rødder eller slikker på jorden, kan det være nødvendigt enten at ligge noget grovfoder på stedet eller afspærre det specifikke område.

Elektrolytter er betegnelse for mineraler i saltform. De er vigtige bestanddele af hestens kropsvæske, og deres funktion er bl.a. at opretholde normal muskel- og nervefunktion og vedligeholde en normal væskebalance. Mangel på elektrolytter kan bl.a. føre til nedsat fornemmelse for tørst/sult, og derved nedsætte hestens præstationsevne samt øge risikoen for fordøjelsesproblemer.

Årsagen til at hesten skal have tilskud af salt eller elektrolytter er, at heste udskiller en del af disse salte via sved. Hestens sved indeholder forskellige mineraler, hvor de vigtigste er natrium, klorid og kalium, men mineraler som kalcium og magnesium udskilles i mindre mængder. Mængden af væsketabet og dermed også mængden af elektrolytter der tabes, afhænger af arbejdstiden, arbejdsbelastningen samt omgivelsernes temperatur og luftfugtighed. Hesten har ingen elektrolytdepoter, som den kan trække på, hvorfor det er nødvendigt at tildele det dagligt i foderet.

Almindelig saltsten er tilstrækkeligt til heste, der ikke arbejder. Saltstenen skal være en almindelig saltsten uden andre mineraler eller smagsstoffer tilsat. Hvis der er andre mineraler tilsat, kan man ikke vide hvor meget af det pågældende mineral hesten får, og der er en risiko for overdosering. Hvis der er tilsat smagsstoffer til saltstenen f.eks. melasse, kan det øge hestens indtag af salt.

Almindeligt salt (fint eller grofthakket) er nok til heste i let—moderat arbejde, da de primært udskiller de mineraler der er i salt (natrium og klorid).

Elektrolytter skal gives til heste i hård træning/stævner, ved varmt vejr eller under transport, da hesten har behov for andre mineraler end natrium og klorid. Ved brug af elektrolytter skal man bl.a. være opmærksom på sukkerindholdet. Man giver elektrolytter for at opveje tabet af de forskellige mineraler. Der kan være behov for sukker i mindre grad for at hesten kan optage mineralerne, men hesten har ikke behov for et større sukkertilskud.

Hvordan testes for sand?

Man kan undersøge hestens gødning ved at tage 2-3 hestepærer og opblande dem med vand i en klar plasticpose. Hvis der er sand i gødningen, vil det bundfælde i posen i løbet af nogle timer afhængigt af, hvor hurtigt hestepærerne er opløst. Sand/jordpartikler udskilles ikke hele tiden, men kan variere fra dag til dag. Derfor bør man lave testen dagligt over min. 7-10 dage, for at kunne vurdere det bedre. Hestens gødning skal ikke indeholde sand, så finder man sand i gødningen, er det godt at rådføre sig med sin dyrlæge.

Man kan også få testet for sand i gødningen ved at sende en gødningsprøve til analyse. Dog skal man som ovenfor nævnt, huske at den udskilte mængde sand i gødningen kan variere.

Hvad er loppefrøskaller?

Har man mistanke om, at hesten har spist jord/sand, kan man tildele et tilskud af loppefrøskaller. Her er det vigtigt at nævne, at loppefrøskaller er et tilskud til hesten, og er man i tvivl om hestens almene trivsel, bør man altid rådføre sig med sin dyrlæge.

Loppefrøskaller er skallerne fra loppefrø, der kommer fra planten Plantago Psyllium. Loppefrøskaller danner en geleagtig substans, når det kommer i kontakt med vand. Derved kan det være med til at binde noget af det sand/jord, som ligger i hestens tarme og føre det ud med gødningen. Effekten af loppefrøskaller er dog varierende, og alt sand kan ikke fjernes på denne måde. Undersøgelser omkring effekten af loppefrøskaller i forbindelse med at binde og fjerne sand er ikke entydige, og man bør så vidt muligt forebygge at hesten spiser sand/jord, fremfor kun at give tilskud.

Har hesten spist meget sand eller jord, kan det medføre fordøjelsesproblemer som diarré og i værste fald forårsage sandkolik. Jord og sandpartikler er tunge, og kan derved bundfælde sig i hestens tyk- eller blindtarm. Herved bliver sandet/jorden tilbage i tarmsystemet, og kan ophobes over tid, og kan føre til sandkolik.

Der findes forskellige produkter, som indeholder loppefrøskaller, beregnet til heste på markedet. Nogle indeholder kun loppefrøskaller (evt. tilsat lidt smag) og andre indeholder en kombination af loppefrøskaller sammen med forskellige andre ingredienser. Når man skal vælge, hvilket produkt hesten skal have, er det derfor en overvejelse værd, om det kun er loppefrøskaller hesten have eller om den kan have brug ekstra støtte til for en velfungerende fordøjelse.

Referencer:

Luthersson, N (2004): Den Store Foderbog, Brogaardens Forlag, 3.ed.

Kentucky Equine Research Staff (2015): Psyllium and Sand Colic in Horses: Research Update, www.equinews.com

Landes, A.D., D.M. Hassel, J.D. Funk, et al. 2008. Fecal sand clearance is enhanced with a product combining probiotics, prebiotics, and psyllium in clinically normal horses. Journal of Equine Veterinary Science 28(2):79–84.

Hammock, P.D., D.E. Freeman, G.J. Baker. 1998. Failure of psyllium mucilloid to hasten evaluation of sand from the equine large intestine. Veterinary Surgery27(6):547–554.