Diarré hos heste – et udbredt problem

Diarré hos heste – et udbredt problem

Skrevet af Frederikke Lindenberg, Dyrlæge. Ph.d. studerende, og Gaby van Galen, DVM, MSC, Ph.d., DiplECEIM, Associate Professor in equine internal medicine, University Copenhagen
torsdag, november 05, 2015
Diarré Heste

Efteråret er forbundet med en række ændringer specielt i adgang til næringsstoffer fra græsset, fodring og foldmanagement. Mange af disse ændringer kan føre til ændringer i hestens mave-tarmfunktion, og mange hesteejere vil opleve, at deres hest får løs mave eller diarré i længere eller kortere perioder. Men hvordan kan man bedst fodre hesten, når den har fået mave-tarmproblemer, og hvordan kan man bedst hjælpe den med at komme sig?

Billede 1: Billedet viser normal hestepære

Hvis din hest lider af diarré, er det først og fremmest vigtigt, at du konsulterer din dyrlæge. Diarré kan skyldes mange forskellige ting, nogle er helt ufarlige og behøver ingen behandling, mens andre er meget alvorlige og kan blive til livstruende, hvis de ikke behandles. Symptomerne på de ufarlige og alvorlige tilfælde kan se ens ud, når man står i stalden, men din dyrlæge kan hjælpe med at skelne og lave en plan for, hvordan du bedst håndterer problemerne. 

De fleste diarréer er fodringsrelaterede forårsaget af ændringer i fodringen eller i græssets indhold af sukker, men nogle gange kan diarré også være forårsaget af orme eller bakterier, der potentielt kan inficere andre heste også. At udelukke dette er en anden vigtig grund til at tale med din dyrlæge, når din hest har diarré.

Diarré er dybest set "bare" en hurtigere passagetid for foderet gennem mave-tarmsystemet, og siger ikke noget om årsagen. Hurtig passagetid er i sig selv ikke farligt, det er konsekvenserne heraf, der forårsager problemerne. Når maden løber hurtigere gennem tarmene, har kroppen ikke tid til at absorbere de næringsstoffer, den skal bruge fra maden, eller den væske som kroppen bruger til at opløse maden i. Det kan give hesten et underskud af vigtige næringsstoffer og betydelig dehydrering. Hvis diarréen varer i længere tid, kan cellerne i tarmen blive beskadiget, både fordi de, som resten af kroppen, ikke får den næring, de har brug for, men også fordi delvist fordøjede foderelementer kan ende ud i dele af tarmene, der ikke er egnet til at håndtere dem. Eksempelvis hvis stivelse ikke optages i tyndtarmen, hvor det er meningen, men kommer ud i stortarmen, og der sker en fejlgæring. Dette kan forårsage en ubalance i tarmfloraen, og føre til overvækst af uønskede bakterier, død af gavnlige bakterier og frigivelse af toksiske stoffer, der kan føre til yderligere skade både i tarmen, men også i resten af kroppen.

Det er derfor vigtigt at træffe foranstaltninger for at forhindre diarré i første omgang, og når diarré forekommer, at vi ved, hvad vi skal gøre for at løse det hurtigt, og hvordan man kan hjælpe hesten med at komme sig.

Korrekt ernæring og kost er en vigtig del af denne proces både i forhold til forebyggelse, behandling og restitution efter diarré. Ud over fodring kan din dyrlæge muligvis udskrive medicin til hesten også.

Min hest har diarré - hvad nu?

Når din hest har diarré, er det vigtigste formål med fodringen at sikre, at din hest stadig får den næring, den har brug for, til trods for den hurtige passage af fødevarer i tarmkanalen, og genskabe en sund balance i tarmen.

Vigtigst bør du undgå at fodre med noget, der vil forværre tilstanden. Derfor er det vigtigt at undgå non-strukturelle kulhydrater (sukker, stivelse) i kosten. Fodrer man stivelse til en hest med den øgede passagetid i tarmene, er man næsten garanteret, at det vil nå tyktarmen og føre til diarré. Stivelse bliver fordøjet i den forreste del af tarmen, og når det når stortarmen, som ikke er beregnet til at fordøje stivelse, kan det forårsage diarré. Det samme gælder for olie eller fedt, som også bliver fordøjet og absorberet i tyndtarmen, og også kan forårsage yderligere sygdom, når det når stortarmen.

I praksis betyder det, at en hest med akut diarré bør holdes væk fra græsning, da usikkerheden omkring sukkerindholdet er for stor, og have en begrænset mængde af kraftfoder, da dette typisk er de fodertyper, der indeholder stivelse og fedt.

I stedet for stivelse bør en hest med diarré, have let fordøjelige fibre. Disse typer af fibre er beregnet til at blive fordøjet i stortarmen, og er gode for stortarmens sundhed, og vil ikke forårsage de skadelige forandringer i tarmens bakterieflora. Idet de er let fordøjelige vil tarmen, selv med den hurtige passagetid, kunne udtrække næringsstoffer og energi fra dem. Det er vigtigt at vælge letfordøjelige fibre som f.eks. hø, i stedet for komplekse fibre der er svære at fordøje så stortarmen ikke overbelastes. Selvom hesten kan være i stand til at fordøje de komplekse fibre, kan nedbrydelsesprocessen være for meget arbejde for en i forvejen beskadigede tarm. Letfordøjelige fibre kan findes i roepiller (men vælg de produkter, der ikke har tilsat melasse for at undgå unødvendigt sukker), loppefrøskaller, risklid, god kvalitet hø, wrap hø, eller lucerne. Da tarmen stadig er ved at komme sig, og dens evne til at fordøje, derfor ikke helt er tilbage til det normale, kan alt for meget mad på samme tid medføre uønsket overbelastning af tarmsystemet. Du bør derfor sigte mod at fodre mange mindre måltider (6-8 om dagen) til en syg hest, eller en hest der er ved at komme sig efter diarré.

Samtidig med at du tilpasser foderplanen til din hest, så den får en kost, den nemt kan fordøje og undgår fodermidler, som kan forværre situationen, kan der også træffes andre foranstaltninger for at afhjælpe diarréen. Typisk er tarmens bakterieflora ude af balance, så et af målene på vejen til at genoprette balancen i tarmen, er at genetablere en sund tarmflora. Der kan opnås ved probiotika, såsom saccharomyces eller ved en tarmflora transplantation, med tarmflora fra en rask hest. Ligesom for mennesker, er der en masse forskellige probiotika på markedet til heste, men den eneste, der videnskabeligt bevist at have en god effekt i heste er Saccharomyces (gær). Baseret på den nuværende viden, er det endda kontraindiceret at give probiotika til føl, fordi de kan gøre mere skade end gavn, og har potentiale til at skabe diarré hos raske føl. Da hesten er i risiko for ikke at få nok næring, når den har diarré, kan det være en ide at give den et vitamin/mineral tilskud oven i den mad man giver den, men dette bør vurderes for hvert enkelt tilfælde.

En hest med diarré er i risiko for dehydrering og tab af elektrolytter gennem den beskadigede tarmvæg. Derfor er det meget vigtigt at tilbyde masser af frisk drikkevand. Man kan give en ekstra spand vand med elektrolytter (så hesten kan vælge hvilken vand den foretrækker at drikke), supplere dens mad med elektrolytter og / eller give en saltsten. Vil hesten ikke drikke tilstrækkeligt, kan det hjælpe at blande lidt mash i vandet, så det bliver en meget tynd suppe. Derudover kan opblødte roepiller også bidrage med vand i foderplanen, samtidig med at hesten får fordøjelige fibre.

Alvorlig, akut diarré:

Hvis diarré er meget alvorlig, kan tarmen være helt ude af stand til at fordøje noget som helst, og i dette tilfælde vil enhver form for foder i tarmen bare forværre problemet. Disse heste skal altid behandles af en dyrlæge, og det kan endda blive nødvendigt at indlægge dem. I nogle tilfælde vil dyrlægen faste hesten så intet, der potentielt kan forårsage yderligere skade, kommer ind i tarmen og i stedet give hesten næring via et drop. Hvis hesten ikke er i stand til at drikke nok selv, kan dyrlægen også give væske gennem et sådan drop eller en sonde.

Kronisk diarré:

Heste, der lider af kronisk diarré, har de samme problemer som dem, der lider af akut diarré: mangel på næringsstoffer som følge af nedsat absorption, overbelastning af stortarmen pga. stivelse, dehydrering og ødelæggelse af cellerne i tarmvæggen. Det er derfor de samme principper, der bruges, når man skal sammensætte en foderplan til disse heste. Man bør sikre, at hesten får nok energi og proteiner, som den er i stor risiko for at komme i underskud af, når tilstanden varer længe. Du bør også undgå alt for meget stivelse, der kan komme ned i vurderes for hvert enkelt tilfælde.

En hest med diarré er i risiko for dehydrering og tab af elektrolytter gennem den beskadigede tarmvæggen. Derfor er det meget vigtigt at tilbyde masser af frisk drikkevand. Man kan give en ekstra spand vand med elektrolytter (så hesten kan vælge hvilke vand den foretrækker at drikke), supplere dens mad med elektrolytter og / eller give en saltsten. Vil hesten ikke drikke tilstrækkeligt, kan det hjælpe at blande lidt mash i vandet, så det bliver en meget tynd suppe. Derudover kan opblødte roepiller også bidrage med vand i foderplanen, samtidig med at hesten får fordøjelige fibre.

Hvordan hjælper jeg bedst min hest med at komme sig efter diarré?

Når diarréen er stoppet, er de kliniske tegn på sygdom ikke så tydelige længere, men det betyder ikke, at hesten er helt rask. Det kan tage lang tid for tarmen til at komme sig oven på alle de ændringer og skader, som diarréen har forårsaget, og i denne helingsperiode er det vigtigt at huske, at tarmen ikke har den samme kapacitet til at fordøje som en rask tarm. Cellerne i tarmvæggen skal bruge tid til at komme sig og regenerere, og i denne proces er det vigtigt, at de ikke bliver overbebyrdede med for meget foder på en gang og har let adgang til ernæring. Det kan derfor være nødvendigt at fortsætte med "diarré foder" i nogle uger (undertiden måneder) efter de kliniske symptomer er ophørt, og gradvist skifte til den normale foderplan. En gradvis ændring sikrer både, at cellerne i tarmen har den ernæring de har brug for til at komme sig, og at en pludselig ændring af foderet fra "diarré" til normal foderplan ikke giver anledning til en ny episode af diarré.

Den hurtige passagetid for næringsstoffer gennem tarmen under diarré kan forhindre kroppen i at få nok energi og proteiner. Heste, der har lidt af alvorlig diarré, og derfor har haft et meget nedsat optagelse af næringsstoffer, eller heste som har haft diarré i længere tid, det vil sige nedsat optagelse over en længere periode, kan have behov for et ekstra tilskud af både proteiner og fedt. Det kan de få fra olie eller høj protein / høj energi foder såsom god kvalitets lucerne. Også for disse typer foder gælder det at overgangen skal ske gradvist. 

Foderplan for hest med diarré/praktiske tips:

 • Giv hø frem for wrap (halm og frøgræs giver ikke de nødvendige fibre)
 • En hest skal min. have 1,75-2 kg hø/wrap pr 100 kg hest pr dag
 • Opblødte roepiller for at give fordøjelige fibre
 • Foder med lavt indhold af sukker og stivelse
 • Tilskud af Probiotika (ikke føl)

Kliniske tegn som kan være tegn på dårlig fordøjelse:

 • Træthed,
 • Ingen eller dårlig appetit
 • Kolik symptomer
 • Vandig afføring
 • Ufordøjet mad i afføringen
 • Blod i afføringen