Nyheder

Giv dit føl den bedste start på livet

Om ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet.

Læs mere...

Forskerpris til lederen af Brogaardens rådgivning- og udviklingsafdeling for udviklingen af Immulix®

Læs mere...

Fodring ved pelsskifte

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen - et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop. Hårene i hestens pels vo

Læs mere...

Forholdsregler mod sne og frost

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter...

Læs mere...

Når hesten klør sig

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på. Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. 

Læs mere...
Vælg det rigtige foder til forfangen hest

Vælg det rigtige foder til forfangen hest

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning
mandag, oktober 15, 2018
Forfangenhed

Den vigtigste forholdsregel, når det kommer til forfangenhed, er at hesten eller ponyen ikke må sulte. Det er ekstremt vigtigt at en forfangen hest eller pony ikke sulter, da det kan øge risikoen for fedtlever, grundet en stor mobilisering af fedtvæv.

Forfangenhed er en sygdom, man helt sikkert bør gøre en indsats for at forebygge – for har din hest eller pony én gang været forfangen, har den en øget risiko for at blive det igen.

Forebyggelsen gøres bedst ved at holde hesten i tilpas foderstand og ved korrekt fodring, bl.a. at hesten får tilstrækkeligt med grovfoder (hø eller wrap), som er vigtigt for en god fordøjelse.

Som udgangspunkt bør der dagligt gives min. 1,5-2 kg hø eller wrap pr. 100 kg kropsvægt. Det er vigtigt at kende sukkerindholdet i grovfoder der anvendes til heste med tendens til forfangenhed.

Man bør også sikre sig, at hesten er dækket ind med vigtige næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler, for at understøtte immunforsvaret og en god hovkvalitet og - funktion. Til heste som har tendens til forfangenhed, bør man bruge foder til forfangen hest med højt indhold af fibre, næringsstoffer (protein, vitaminer og mineraler), samtidig med at indholdet af sukker og stivelse er lavt.

Vi oplever desværre ofte, at hesteejere ikke modtager den korrekte information omkring foder til forfangne heste. Mange får at vide, at det er en god idé at sætte hesten på en diæt bestående af halm og gulerødder, men det er i virkeligheden det værste, man kan foretage sig.

Det svært fordøjelige halm kan medvirke til at mikroorganismer i hestens tarmsystem udsultes og dør, hvilket kan resultere i fordøjelsesproblemer som f.eks. kolik. Samtidig indeholder gulerødderne meget sukker.

Faktisk indeholder gulerødder 6-10 % sukker, hvilke svarer til 120-200 g sukker i 2 kg gulerødder, som er med til at vedligeholde et dårligt fungerende tarmsystem. Med korrekt foder til en forfangen hest, sikrer man sig, at hesten får de næringsstoffer, den har brug for.

Ref. Luthersson, N. (2013): Den Store Foderbog, Brogaardens Forlag, 3. Ed.