Nyheder

Giv dit føl den bedste start på livet

Om ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet.

Læs mere...

Forskerpris til lederen af Brogaardens rådgivning- og udviklingsafdeling for udviklingen af Immulix®

Læs mere...

Fodring ved pelsskifte

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen - et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop. Hårene i hestens pels vo

Læs mere...

Forholdsregler mod sne og frost

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter...

Læs mere...

Når hesten klør sig

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på. Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. 

Læs mere...
Når grovfoderet mangler

Når grovfoderet mangler

Skrevet af Mette L. Nymand, Cand. Agro.
tirsdag, juli 17, 2018

Dette års sommer er helt ekstraordinært varmt med en meget lang periode uden regn, desværre med den konsekvens at udbytte af 1. slæt hø og wrap er lavere end normalt. Vi kan stadig håbe på, at vejret vender lidt, så der er mulighed for et godt 2. slæt, men hvad skal man gøre, hvis grovfoderet mangler?

Grovfoderet (hø/wrap) er alfa & omega i hestens fodring, hvor det desværre ikke bare kan erstattes af mere kraftfoder. Det vil altid være at foretrække, at hesten får hø eller wrap, hvis det er muligt at anskaffe.

Har man mangel på grovfoder, skal der i stedet suppleres med fibre, hvor der er forskellige muligheder afhængig af hestens behov. Er der mulighed for at bruge hø/wrap, men ikke nok til hele vintersæsonen, er det bedre at fordele mængden af hø/wrap, så der er nok til hele perioden, og så supplere med fibre, som en fast bestanddel af foderplanen, fremfor at starte med at bruge alt hø/wrap, og risikere at løbe tør for grovfoder.

Græsmængden er også i nogle områder allerede sparsom, hvor det er nødvendigt at tildele grovfoder (hø/wrap) og tilskudsfoder, men i justerede mængder i forhold til græsmængden/tiden på græs – det er vigtigt at hesten holdes i en tilpas foderstand. Hesten er planteæder og har brug for fordøjelige fibre (f.eks. hø, wrap, lucerne m.fl.) – mangel på disse kan øge risikoen for forskellige fordøjelsesproblemer. Hvor meget hø/wrap hesten skal have, er afhængig af græsmængden og foderstanden. Den anbefalede minimumsmængde grovfoder (Hø/wrap) – hvis hesten ikke får græs - er 1,75-2 kg hø/wrap per 100 kg hest, svarende til 5-6 kg/dag til en pony på 300 kg (normalvægt). Denne mængde hø/wrap er nødvendig for at sikre hestens behov for fordøjelige fibre og forebygge sygdomsproblemer. Hø/wrapmængden skal fordeles på min. 2 gange pr. dag. Hvis den nemt bliver for tyk, kan man også tildele lidt halm/frøgræshalm for at øge beskæftigelsen og tyggetiden. Halm og frøgræshalm vil dog ikke kunne erstatte tildelingen af hø/wrap, da fibrene i halm/frøgræshalm kun er meget lidt fordøjelige for heste og bidrager derfor ikke med tilstrækkelig mængde fordøjelige fibre. Man skal være opmærksom på at tilvænningen til wrap skal ske over en længere periode end tilvænningen til tørt hø for at reducere risikoen for fordøjelsesproblemer.

Hvilket fiberprodukt man kan supplere med, er individuelt og afhængig af hestens foderstand, brug, hvor meget grovfoder (hø/wrap), der er til rådighed samt evt. specielle hensyn. Nedenfor er listet et uddrag af forskellige muligheder, samt hvad man skal være opmærksom på. Det vil altid være at foretrække at kombinere forskellige fiber-kilder, for at undgå ensidig fodring. Bruger man eksempelvis lucerne som et grovfoder-supplement, skal man specielt være opmærksom på den totale tildeling af protein og kalcium i foderplanen. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte Brogaardens Fodringsrådgivning tlf. 45 76 58 70 eller på mail.

 

Eksempler på fibre-produkter, man kan supplere med:

Brogaarden Lucerne
Hartog Gras Mix
Fibergy
Speedi Beet
Fibre Beet