Nyheder

Heste med tendens til nyreslag

Læs mere...

Vælg det rigtige foder til forfangen hest

Læs mere...

Efterår i regn og mudder

Læs mere...

Når grovfoderet mangler

Dette års sommer er helt ekstraordinært varmt med en meget lang periode uden regn, desværre med den konsekvens at udbytte af 1. slæt hø og wrap er lavere end normalt. Vi kan stadig håbe på, at vejret vender lidt, så der er mulighed for et

Læs mere...

Stivelse og sukker - Skal vi være nervøse?

Heste får energi fra mange forskellige kilder. En kombination af fibre, stivelse/sukker og fedt. I de seneste par år er markedet blevet fyldt af en lang række fodertyper med lav niveau af stivelse, og hesteejere har reageret på dette ved at efterspørge lavere og lavere stivelsesniveau i foderet.

Læs mere...

Fodring af den højdrægtige avlshoppe

Skrevet af Brogaardens Fodringsrådgivning,
tirsdag, januar 24, 2017
Drægtig/diegiv. hoppe Heste
Fodring af den højdrægtige avlshoppe

En masse tid og kræfter bruges på hesteavl, lige fra at vælge den rigtige hingst og hoppen ifoles, til de elleve måneder er gået og føllet endelig ankommer! Korrekt ernæring af avlshoppen under drægtigheden kan spille en væsentlig rolle for at give din føl den bedste start på livet, samtidig med avlshoppen holdes sund.

 

Normalt betragter vi den sene drægtighed til at være de sidste 3 måneder før folingen, i hvilken periode føllet vokser hurtig, og øger kropsvægten med ca. 65% af dens samlede fødselsvægt. Ernæringsmæssigt støtte til denne hurtige vækst er vigtig, og en balance mellem at give nok næringsstoffer til at støtte føllets vækst, samtidig med at hoppen vedligeholder en tilpas foderstand, er afgørende.

For at imødekomme hoppens stigende behov for kalorier, protein og næringsstoffer bør man bruge et velegnet foder til den højdrægtige hoppe, hvor foder såsom Optimal Nr. 1 – Suregrow eller Optimal Nr. 2 – Fase II vil være ideelt. Hvilket et foder som er mest velegnet til din hoppe, er helt afhængig af dens foderstand.

Optimal Nr. 1 – Suregrow er et koncentreret foder til avlshopper, føl og unge heste i vækst. Det gives i forholdsvis lav daglig mængde, hvorfor kalorieindtaget herfra også er lavt. Det henvender sig derfor til hopper og ungheste, som nemt opretholder en passende foderstand på et godt grovfoder.

 

Fase2

Optimal 2 Fase II derimod er et müslifoder, videnskabeligt udviklet til avlsheste, der har et moderat til højt energibehov. Foderet er udviklet med henblik på optimal vækst for fravænnede føl 6-12 måneder og ungheste 1-3 år, optimal reproduktion hos drægtige og diegivende hopper samt avlshingste. Foderet har et moderat stivelsesindhold - er ikke tilsat havre.

 

Både Optimal Nr. 1 – Suregrow og Optimal Nr. 2 – Fase II indeholder bl.a.:

  • Højt niveau af kvalitets protein for at opfylde behovene hos den drægtige hoppe
  • Øget indhold af næringsstoffer, herunder: kalcium, fosfor, kobber og zink for at støtte skelet udvikling
  • Antioxidanter (QLC- antioxidanter) til at støtte immunsystemet.

I de sidste 3 måneder af drægtigheden er den anbefalede mængde Optimal Nr. 1 – Suregrow: 170 g/100 kg kropsvægt pr. dag svarende til 0,9 kg til en 500 kg hest. Optimal Fase II: 350 g/100 kg kropsvægt pr dag, svarende til 1,75 kg/dag til en 500 kg hest. Da fosteret vokser meget i den sidste del af drægtigheden og derved optager en del plads, kan det påvirke hoppens appetit. Foderet bør derfor være koncentreret og tildeles over flere små måltider, således at hoppen ikke skal indtage store måltider.

Hopper, som er drægtige for første gang, kan fodringsmæssigt være uforudsigelige og er nogle gange mere tilbøjelige til at tabe sig efter folingen, så vær ekstra opmærksom på dem, og ring til vores Fodringsrådgivning tlf. 45 76 58 70, hvis du er i tvivl om fodringen.

Hoppen bør holdes i en tilpas foderstand under hele drægtigheden. Hvis hoppen er undervægtig, kan det nedsætte mælkeproduktionen og herved også produktion af råmælk. Hvis hoppen ikke får tilstrækkelig energi (kalorier) via foderet i diegivningsperioden, vil hun i starten tære på sine egne depoter for at opfylde føllets behov. I takt med at hoppen taber sig, vil det påvirke mælkeproduktionen. Selvom vi ønsker at tildele tilstrækkeligt med kalorier til den drægtige hoppe, er det stadig vigtigt at hoppen ikke bliver overvægtig, da overvægt kan vanskeliggøre folingen og vil derudover også belaste hoppens led.

Og endelig vil vores råd være: husk at nyde det! Vores Fodringsrådgivning er altid klar til at hjælpe, så kontakt vores rådgivning, hvis du har nogen fodringsmæssige spørgsmål eller foderplanen skal justeres.

Hvis du ønsker at læse mere om fodring af avlshopper, kan vi anbefale nedenstående artikler fra rådgivningens artikelarkiv: