Nyheder

Giv dit føl den bedste start på livet

Om ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet.

Læs mere...

Forskerpris til lederen af Brogaardens rådgivning- og udviklingsafdeling for udviklingen af Immulix®

Læs mere...

Fodring ved pelsskifte

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen - et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop. Hårene i hestens pels vo

Læs mere...

Forholdsregler mod sne og frost

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter...

Læs mere...

Når hesten klør sig

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på. Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. 

Læs mere...
Muk hest - Regn og mudder

Efterår i regn og mudder

Skrevet af Dyrlæge Nanna Luthersson
mandag, oktober 15, 2018
Heste Pels/Hud & Hove

Efterår og vinter er lig med sne, frost, regn og mudder, og det der følger med - nemlig heste med muk!

Efterår og vintermånederne i vores land er desværre ikke kun præget af sne og frost, men til tider også af store mængder mudder. Det er hverdagen i rigtig mange hestefolde, og konsekvensen er hudinfektioner hos vores heste. De klassiske forandringer med skorper, hårløse pletter eller øm og irriteret hud i kodebøjningen og op ad piben, kalder vi muk på hesten. Hos en muk hest kaldes de mere udbredte forandringer på kroppen, på inderlårene eller i hovedet ofte for dermatofilose, "mud fever" eller regneksem. Men årsagen er den samme, nemlig en bakterieinfektion i hestens hud.

En muk hest går i vand og mudder

Når hesten går i vand og mudder, bliver huden opblødt og irriteret. Den naturlige beskyttelse overfor omgivelserne bliver svækket, og bevirker at bakterierne kan angribe huden og trænge ind. Når miljøet inde ved huden er konstant fugtigt og varmt (derfor værst hos de langpelsede racer), formerer bakterierne sig lystigt. Huden reagerer på denne infektion ved at blive rød og hævet. Der siver væske ud, som så danner skorper, og hårene falder af i store flager. Inde under disse skorper hos en muk hest trives bakterierne storartet, hvor de lever beskyttet overfor kulde, vand, sæbe og andre desinficerende midler. Derfor er fjernelsen af skorper en vigtig del af behandlingen mod en muk hest. Hvis ikke man kommer i bund med skorperne, vil de forskellige salver, sæber og shampooer ikke virke særlig godt.

Men det er vigtigt ikke at ødelægge huden endnu mere ved at rive eller kradse skorperne af. Hvis man efterlader huden blødende og ildrød efter en hårdhændet behandling af en muk hest, har man skabt en ny indgangsport for bakterierne, og derved holdt infektionen ved lige. Hvad er så løsningen på alle disse problemer? Her følger en vejledning, som de fleste af mine kunder får, hvis deres heste lider af muk eller mere udbredte hudinfektioner:

  1. Hestene skal selvfølgelig fjernes fra mudderfolden, hvis de udvikler infektioner, ellers får huden aldrig en chance for at hele op.
  2. Skorperne skal blødes op, og det kan gøres ved hjælp af varme omslag eller ved at smøre dem med salicylsyrevaseline, og lade det virke i nogle timer. Det gør skorperne bløde og nemmere at vaske af. Som regel får man ikke fjernet alle skorper den første gang, men hvis behandlingen gentages dagligt i en periode, kommer man i bund.
  3. Hudens overflade på en muk hest skal desinficeres ved hjælp af en medicinsk shampoo. Jeg bruger som regel en 4% chlorhexidin shampoo som Hibiscrub eller Mediscrub. Området med skorper og irritation gøres vådt, shampooen masseres ind, og så lader man shampooen virke i 15 minutter mod heste muk. Undervejs kan skorperne masseres lidt, og løsnes forsigtigt. Efter at den har virket tilstrækkeligt længe, skylles huden grundigt og tørres med et rent håndklæde.
  4. Når huden er tør, kan man med fordel smøre området med en blødgørende creme. Dels for at tilføre fugt, og dels for at beskytte huden mod yderligere påvirkninger udefra. Før hesten lukkes ud på en tør fold (... hvis det ellers kan lade sig gøre) kan man beskytte området yderligere ved at smøre med Heel To Hoof - en lanolinbaseret salve som virker vandafvisende, og er god mod en muk hest.

De ovenstående punkter gentages dagligt eller hver anden dag, indtil irritationen er taget af, og skorperne fjernet. Hvis det ikke hjælper eller forandringerne breder sig ELLER benet hæver op, skal dyrlægen kontaktes. Ofte er det nødvendigt at behandle hesten med antibiotika i kortere eller længere tid for at bekæmpe infektionen.

Koldblodsracer; Tinkere og Frisere

Koldblodsracer som Tinkere eller Frisere lider også af parasitinfektioner i huden på benene eller "skab", som det også kaldes. Skabmiderne trives godt inde i det lange hovskæg, hvor der er fugtigt og varmt. Disse skabmider forårsager samme symptomer som hudinfektioner, nemlig hævelser, skorper og fortykket hud. Ofte kompliceres billedet af en sekundær bakterieinfektion, som gør huden øm og irriteret. Disse heste bør behandles med parasitdræbende midler som Frontline eller Sebacil i samråd med dyrlægen. Man skal bare huske på, at midlerne skal virke inde ved huden, og derfor kan det være nødvendigt at klippe/barbere benene. Ellers er behandlingen den samme som for andre hudinfektioner.