Nyheder

Giv dit føl den bedste start på livet

Om ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet.

Læs mere...

Forskerpris til lederen af Brogaardens rådgivning- og udviklingsafdeling for udviklingen af Immulix®

Læs mere...

Fodring ved pelsskifte

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen - et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop. Hårene i hestens pels vo

Læs mere...

Forholdsregler mod sne og frost

Koldt vejr er ikke skadeligt for heste, men mange heste er ikke vant til sne og kulde, så der er forskellige forholdsregler, som vigtige at huske, når vinteren sætter ind. Årsagen til kolik hos heste, når det bliver koldt, er oftest et eller flere af følgende punkter...

Læs mere...

Når hesten klør sig

Kløe er til stor gene for både hest og ejer. Det kan være svært at have med at gøre, fordi årsagen ikke altid er lige til at få øje på. Huden er hestens største organ. Det er den første beskyttelse mod infektioner fra bakterier, virus etc, og en vigtig del af varmereguleringen. Det er derfor vigtigt at sørge for at holde huden sund. 

Læs mere...
Giv dit føl den bedste start på livet

Giv dit føl den bedste start på livet

Skrevet af Frederikke Lindenberg DVM, PhD.
mandag, februar 11, 2019
Aktuelt Brogaarden undersøger Diarré Drægtig/diegiv. hoppe Føl 0-12 mdr. Immulix

Selvom det stadig er koldt udenfor, er det så småt begyndt at blive lysere. Det betyder atom ikke så længe, så begynder de første føl at melde deres ankomst, og med det begynder også overvejelserne om, hvordan man bedst kan sikre sit føl en optimal opvækst, udvikling og sundhed. Et af de produkter, der kan være med til at sikre optimal sundhed hos føllene, er Brogaardens nye produkt Immulix®, som sikrer, at de får etableret en god tarmflora og immunbalance hele livet. Læs mere om Immulix® længere nede.

Immulix®

Sidste år lancerede Brogaarden Brogaardens Immulix®, som er et tilskud, der skal hjælpe føl med at få etableret den bedst mulige tarmflora. Produktet bygger på tre års studier, der viser, hvordan Immulix® øger mængden af gode bakterier i tarmen hos føl. Føllet bliver født med et ufærdigt immunsystem, som er afhængig af bakteriel stimulering for at blive færdigudviklet. Det er vigtigt, at immunsystemet bliver stimuleret af de rigtige bakterier, da det ellers kan ende med at blive overreaktivt, og dermed også reagere på de bakterier, som er nødvendige for føllet at have i tarmen for at have en sund fordøjelse. Hvis immunsystemet bliver ”fejlkodet” til at reagere forkert på bakterierne, risikerer man, at det får en ubalance i tarmfloraen og øget inflammatorisk respons i tarmen. Resultatet af dette kan være dårligere ernæring, men også en lang række kronisk inflammatoriske og metaboliske sygdomme så som metabolisk syndrom med insulinresistens og kronisk diarre.

Hvornår og hvor længe skal de have Immulix®?

Immulix® gives fra føllet bliver født, og til det er otte uger gammelt. Det skal gives i denne periode, fordi vores forskning har vist, at det er i denne periode, der er størst mulighed for at sikre en sund og stabil tarmflora og immunbalance. Fra føllet bliver født og til det er ca. to måneder gammelt, bliver den største del af deres tarmflora etableret, det er i denne periode det er kritisk, at de rigtige bakterier ”flytter ind” for at stimulere immunsystemet, der er ved at blive færdigudviklet. Immulix® fremmer væksten af de gode bakterier, og hjælper dermed til at sikre, at der er en overvægt af disse i tarmen i denne kritiske periode. Efter to måneder er tarmfloraen blevet så etableret, at sandsynligheden for at potentielt dårlige bakterier kan få lov til at etablere sig i tarmen og påvirke immunsystemet, ikke længere er så stor. Derfor gives Immulix® i de første otte uger af føllets liv. Immulix® blandes i hoppens foder, hvor det er vigtigt at føllet har adgang til at spise med hos hoppe lige så snart det viser interesse herfor. Hvis føllet ikke fodres sammen med hoppen, skal det have en mindre mængde direkte i sit eget foder.

Hvordan virker Immulix®?

Der lever tusindvis af forskellige bakterier nede i tarmsystemet, og årsagen til de mange forskellige bakterier er, at hver type bakterier lever af noget forskelligt. For at kunne nedbryde komplekse fibre, for eksempel som dem der findes i grovfoder, skal der altså mange forskellige bakterier til. I Immulix® har vi udnyttet dette fænomen med bakterier, der helst vil spise bestemte ting. Vi har fundet ud af, hvilke bakterier, der er særligt gode for immunsystemet, og sammensat Immulix® så det indeholder lige præcis de ting, som de gode bakterier gerne vil spise. I vores undersøgelser viste vi, at når føl har fået Immulix® i otte uger, så er mængden af bakterien Akkermansia muciniphilae signifikant større end hos føl, der ikke har fået Immulix®. Akkermancia muciniphilae var en af de bakterier, som vi fandt ud af, var særligt gode for immunsystemet og immunbalancen. Akkermansia muciniphilae hjælper med at vedligeholde det tykke slimlag, som er med til at beskytte tarmcellerne og danne en barriere mod potentielt farlige bakterier, der kommer ned i tarmen.

I en opfølgende undersøgelse lavet sidste år, hvor vi bad avlere om at føre journal over deres føl, som havde fået Immulix®, rapporterede 70% af avlerne, at de ikke havde haft problemer med føl diarré, og 15% havde oplevet et fald i antallet af dage med diarré.

Du kan læse mere om Immulix®  nedenfor:

Læs mere